Hepsi Kültür Mirası: Nesilden Nesile Aktarılan 11 Esnaf ve KOBİ Mesleği

Bazı meslekler ölümsüzdür ve teknolojik gelişmeler ne kadar hızlanırsa, hayat ne kadar modernleşirse modernleşsin yitip gitmez. Gelin zamanın eskitemediği, aksine daha da önemli hale getirdiği meslek gruplarına birlikte bakalım!

1. Kasaplık

Kasaplık, insanlık tarihinin en eski mesleklerinden biri. Hatta o kadar eski ki tarihinin avcı toplayıcı döneme denk geldiğini söyleyen kaynaklar bile mevcut. Günümüzde eskisinden çok daha steril ve sağlıklı ortamlara dönüşen kasaplar, yakın zamanda ortadan kalkması beklenmeyen en önemli meslek grupları arasında.

2. Balıkçılık

Tıpkı kasaplık gibi doğrudan beslenmeye odaklanan balıkçılık da tarihin eskitemediği meslek grupları arasında. Hala eskisi gibi balık satıcılığına ek olarak balık pişiriciliği de yapan balıkçılar, evlere servis ve online sipariş gibi modern imkanlara adapte olmuş durumda.

3. Aktarlık

Envai çeşit toz, bitki, çay, un ve kuruyemiş gibi ürün satan aktarlar bilinen en eski alternatif tıp erbablarından. Bugün bile pek çok hastalığın ve rahatsızlığın önlenmesinde aktif olarak rol oynuyor, mutfakların en önemli ihtiyaçlarını karşılamaları sebebiyle yoğun ilgi çekiyorlar.

4. Terzilik

Terziler bildiğimiz modanın gelişmesiyle birlikte eskiye nazaran daha az yapan esnaflardan sanılsa da işin aslı öyle değil. Nitekim; ufak tefek söküklerden elbise daraltma ve bollaştırmaya ya da perde, masa örtüsü, yatak örtüsü gibi tekstil ürünlerinin dikimine kadar pek çok ihtiyaçta ilk başvurulan esnaflar terziler oluyor.

5. Manavlık

Manavlık günlük hayatta en çok başvurulan esnaflar arasında. Özellikle evde yemek yapan ve mevsiminde sebze meyve yemekten hoşlananlar için manavların önemi tartışılmaz. Üstelik günümüzde manavlar hem çok daha modern ortamlar sunuyor hem de çeşitli uygulamalar üzerinden kurye ile eve sipariş imkanı tanıyor. Bu da manavlık mesleğinin yakın zamanda ortadan kalkmayacağını kanıtlıyor.

6. Kırtasiyecilik

Özellikle okul çevrelerinde konumlanan kırtasiyeler, eğitim-öğretim yılı boyunca aktif olarak iş yapan esnaflardan. Kağıt, kalem, defter, kitap gibi bilinen okul ihtiyaçlarının yanı sıra bazı kırtasiyelerde ilgi çekici oyuncaklar, kulaklık gibi teknolojik ürünler ve daha pek çok ürün satışı da yapılıyor.

7. Kuyumculuk

Altın her dönemin en güvenilir yatırım aracı olduğundan ve bu gerçek tahminlere göre yakın zamanda değişmeyeceğinden, günümüzün en karlı ve sağlam mesleklerinden bir diğeri de kuyumculuk. Değerli metalleri işleyerek müşterilerine özel ilgi alaka gösteren kuyumculuk mesleği, nesilden nesile aktarılarak önemini korumaya devam edecek gibi görünüyor.

8. Fırıncılık

Temel besin maddesi ekmeğe olan ihtiyaç yakın zamanda bitecek gibi durmuyor, bu da fırıncıları günümüzün hala önemli esnafları haline getiriyor. Ancak fırıncılık mesleği bildiğimiz sıradan fırınlara ek olarak; içinde sayısız ekmek, pasta, tatlı ve dondurma çeşidinin bulunduğu işletmelerde de yapılabiliyor.

9. Marangozluk

Ahşap işleri, mobilya yapımı ve tamiri gibi hizmetler veren marangozluk mesleği de modern şartlara uyum sağlayan geleneksel meslekler arasında. Artık marangozlar özellikle masif ahşap ve metal gibi malzemelerle modern tasarımlı mobilya ve iç mekan döşemeleri hazırlıyor. Ayrıca birçok marangoz iç mimar ve mimarlarla birlikte çalışarak işletmesini büyütüyor.

10. Tesisatçılık

Evlerin hiçbir zaman bitmeyen dertlerinden olan tesisat problemi yakın zamanda çözülecek gibi görünmüyor. Bu nedenle boru, kanal, ısıtma, soğutma gibi çeşitli alt kategorilere ayrılan tesisatçılığın yakın zamanda önemini kaybetmesi beklenmiyor.

11. Berberlik

Oldukça eski bir tarihi olan berberlik de günümüzün büyüyen ve giderek önem kazanan meslek grupları arasında. Artık sıradan sakal tıraşından ve saç kesiminden çok daha fazlasını yapan berberler; randevulu çalışan ve cilt, saç, tırnak bakımı gibi ek hizmetler veren modern işletmelerden. Üstelik bütün modern gelişmelere ve dükkan yönetimini kolaylaştıran teknoloji kullanımına rağmen, bu meslekte yükselmek için hala geleneksel usta-çırak eğitimine tabi olmak gerekiyor.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir