Yoğun uçuş rotaları felakete neden olabilir

Bir roket enkazının yoğun bir uçuş güzergahına düşme ihtimalinin 4’te bir olduğu yeni bir araştırmada bulundu.

Bu uzay çöplerinden herhangi birinin gerçekten bir uçağa çarpma ihtimali çok düşük. Ancak yoğun uçuş rotalarına düşerek uçakların yön değiştirmesine ve diğer aksaklıklara neden olmaları, yüksek ve giderek artan bir ihtimal.

Araştırmacılar, 20 tonluk bir roket parçasının 2022’de Avrupa’nın güneyine düşmesiyle hava sahasının kapatıldığı olayı örnek gösteriyor.

Uçuşlar ve fırlatılan roketler her yıl artıyor. Geçen sene 258 roket başarıyla fırlatıldı, roketlerin kontrolsüz bir şekilde atmosfere yeniden giriş yaptığı 120 olayla rekor sayıya ulaşıldı ve yörüngede hâlâ en az 2 bin 300 roket gövdesi var.

Makalenin yazarları bunun, ikisinin birbiriyle etkileşime girme tehlikesini artırdığına dair uyarıyor ve uzay endüstrisinin halkı güvende tutmak için yeterince çaba göstermediğini, bunun yerine bu riski havayollarına yüklediğini söylüyor.

Araştırmacılar, her yıl bir roketin uçakla çarpışma ihtimalinin 430 binde bir olduğunu ifade ediyor. Ancak böyle bir felaketin gerçekleşme ihtimali varsa bile, yetkililerin bu riski göze almak ya da hava sahalarını kapatmak arasında karar vermesi gerekiyor ki bunların ikisi de ideal değil.

British Columbia Üniversitesi’nden başyazar Ewan Wright, “SpaceX’e ait Starship’in fırlatıldıktan kısa süre sonra patlaması, hava sahasını aniden kapatmak zorunda kalmanın zorluklarını gösterdi” diyor:

“Yetkililer uçaklar için bir ‘uzak durma’ bölgesi oluşturdu ve araçların çoğu geri dönmek ya da uçuş rotalarını değiştirmek zorunda kaldı. Ve bu, roket enkazının nereye düşebileceğine dair iyi bir bilgiye sahip olduğumuz bir durumdu; yörüngeden atmosfere kontrolsüz bir şekilde yeniden giren enkaz için durum böyle değil.”

Araştırmacılar, uzay endüstrisinin bu riske karşı harekete geçerek roketlerinin kontrollü bir şekilde geri dönecek ve okyanusa güvenli bir şekilde düşecek şekilde inşa edildiğinden emin olması gerektiğini söylüyor. Ancak bunun için ülkelerin bir araya gelmesi ve uzay ajanslarıyla özel şirketlerin bu riski üstlenmesi gerektiği uyarısında bulunuyorlar.

Bulguları açıklayan “Airspace closures due to reentering space objects” (Uzay cisimlerinin yeniden atmosfere girmesi nedeniyle hava sahasının kapanması) başlıklı makale, hakemli dergi Scientific Reports’ta yayımlandı.

Related Posts

Kralın doğum günü ihtişamlı tören ile kutlandı

İngiltere Kralı III. Charles ve Kraliçe Camilla, kralın resmi doğum günü nedeniyle düzenlenen Trooping the Colour geçit törenine katıldı. Londra’daki The Mall caddesi boyunca süvari birliklerinin eşlik ettiği askeri kortejde, kral ve kraliçe tören …

Britanya, Orta Doğu’ya daha fazla savaş uçağı gönderecek

Britanya, Orta Doğu’ya daha fazla savaş uçağı gönderecek

Ünlü milyarder hayatını kaybetti! Ölüm nedeni duyanları şoke etti

İngiltere’deki Guards Polo Club’da düzenlenen bir polo turnuvasında 53 yaşındaki iş insanı Sunjay Kapur, maç esnasında hayatını kaybetti. Hintli iş insanının, arı yutması sonucu kalp krizi geçirdiği öğrenildi. İş insanı yapılan tüm müdahalelere …

Gerilim üst seviyede! İran-İsrail arası bölgede uçuşlar durdu

İsrail’in İran’a yönelik hava saldırılarının ardından bölgedeki hava sahalarında ciddi bir sivil uçuş azalması yaşanıyor. Flightradar24’ün 14 Haziran tarihli canlı uçuş trafiği haritasına göre, İran hava sahası neredeyse tamamen boşalmış durumda. Güvenlik kaygıları nedeniyle birçok uluslararası hava yolu şirketi rotalarını yeniden belirledi.

Eski AKP’li vekilden partisine ‘İsrail’ fırçası! Teşkilatları çok sert eleştirdi: ‘Neden harekete geçilmiyor?’

AKP eski milletvekili Metin Külünk, İsrail ile İran arasında tırmanan çatışmalar sonrası İslam dünyasına ve Türkiye’deki dindar sivil yapılara sert eleştiriler yöneltti. AKP teşkilatlarına da çağrıda bulunan Külünk, “Çöp haline gelmiş İslam dünyası, 9 milyonluk küçücük İsrail karşısında çöktü” dedi.

İran hava sahasını kapattı

İran hava sahasının ikinci bir duyuruya kadar uçuşa kapalı olacağını açıkladı