Sağlık açısından zararlı olduğu iddia edilen yağın nasıl elde edildiğini ve sağlığa etkisini uzmanlara sorduk. Pirina posası geleneksel olarak sabun yapımında kullanılırken, şimdilerde rafine edilerek yenebilir yağ haline getiriliyor.
Hürriyet’ten Gülden Çoktan’ın haberine göre, Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Pirina Yağı Tebliği’ne göre, pirina yağı; rafine pirina yağı ve doğrudan tüketime uygun natürel zeytinyağları karışımından oluşuyor. Marketlerde satılmaya başlanan yağ ile ilgili sosyal medyada sağlığa zararlı olduğuna ilişkin iddialar gündeme getirilse de Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Fahri Yemişçioğlu aynı görüşte değil:
KIZARTMA İÇİN ALTERNATİF
“Bütün zeytin memleketlerinde; İspanya, İtalya, Yunanistan ve Portekiz’de çok büyük pirina yağı fabrikaları var. Ve rafine pirina yağı, tıpkı rafine ayçiçeği yağı gibi rafine likit yağlar kategorisinde kullanıma sunulur. İnsan sağlığı açısından herhangi bir zarardan bahsedilemez. Ayçiçeği yağından daha değerli ve pahalıdır. Çünkü içinde belli oranda natürel zeytinyağı vardır. Türkiye’de yaygınlaşmamasının sebebi olumsuz algıydı. Umarım daha da yaygınlaşır çünkü çok iyi bir kızartma yağı alternatifidir.”
SAĞLIKLI KOŞULLARDA ÜRETİLDİYSE TÜKETİLEBİLİR
İnönü Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. İhsan Karabulut da, şu bilgileri paylaştı:
“Pirina, zeytinin yağ için preslenmesinden sonra geriye kalan posaya denir. O posada kalan yağı presleme ile almak mümkün değil. Dolayısıyla bir organik çözücü kullanılarak alınır. Bizim market raflarında gördüğümüz, bu pirina yağının rafine edilip yenilebilir hale getirilmiş hali ile sızma zeytinyağının karışımıdır. Sağlıklı koşullarda elde edildiyse tüketiminde sorun yok. Biz zaten yıllardır pirina yağını riviera yağının içerisinde karışım olarak tüketiyoruz”
patronlardunyasi.com