WhatsApp’ı bu ayarları kapatmadan kullanmayın

WhatsApp Güvenlik Açığı Dikkat Çekiyor: IP Adresleriniz Tehlikede Olabilir!

WhatsApp üzerinden paylaşılan bağlantılar artık dikkatle incelenmeli. Zira, gönderilen her bağlantıda otomatik olarak oluşturulan görsel ve açıklamalı ön izleme kutucukları, kullanıcıların IP adreslerini tehlikeye atıyor. Teknoloji portalı WABetaInfo’nun ortaya çıkardığı güvenlik açığı, kötü niyetli kişilerin hedef aldıkları kişilerin çevrim içi aktivitelerini izlemelerine olanak tanıyor.

İLK UYARI YILLAR ÖNCE İMESSAGE ÜZERİNDEN GELDİ

Benzer bir güvenlik açığı konusunda ilk uyarı, 2016 yılında geliştirici Ross McKillop tarafından yapılmıştı. McKillop, Apple’ın iMessage uygulamasında link ön izlemeleri sırasında sadece IP adreslerinin değil, cihaz türü ve işletim sistemi gibi kritik bilgilerin de karşı tarafa iletilmesinin tehlike oluşturduğunu belirtmişti. Ayrıca, bu bilgilerin sadece kullanılan cihazdan değil, bağlı tüm cihazlardan gönderildiğine dikkat çekmişti.

RAKİP UYGULAMALAR PROXY KULLANIYOR

Slack ve Facebook gibi platformlar, link ön izleme işlemlerini doğrudan kullanıcının cihazı yerine bir ara sunucu (proxy) üzerinden gerçekleştirerek kullanıcıların IP adreslerini koruyorlar. Ancak WhatsApp, benzer bir önlem sunmuyordu. Güvenlik açıklarının farkındalığı artık daha da önem kazanıyor.

ARTIK ÇÖZÜM ÇOK DAHA KOLAY

WhatsApp kullanıcıları için güzel bir haber: iOS 24.7.10.76 ve Android 2.24.8.11 beta sürümleriyle birlikte “Link ön izlemesini devre dışı bırak” seçeneği sunulmaya başlandı. Bu özellik, “IP adresini aramalarda koru” seçeneği altında yer alıyor. Güncellemelerle birlikte tüm iOS ve Android kullanıcılarına sunulması bekleniyor.

Related Posts

Bilim insanları yeni bir kauçuk türü üretti: 10 kat daha sağlam

Harvard Üniversitesi John A. Paulson Uygulamalı Bilimler ve Mühendislik Fakültesi’nden Prof. Zhigang Suo liderliğindeki bilim insanları, doğal kauçuğun en büyük zayıflığı olan çatlamaya karşı direncini radikal şekilde artıran bir yöntem geliştirdi …

En büyük güneş fırtınasının tarihi sonunda bulundu! 2005 yılına gerçekleşenden yaklaşık 500 kat daha güçlüymüş

Bilim insanları, gezegenimizin gördüğü en büyük güneş fırtınalarından birinin izlerini keşfetti. Yapılan araştırmalara göre, bu olağanüstü olay 2005 yılında yaşanan güçlü güneş fırtınasından yaklaşık 500 kat daha büyük bir etkiye sahipti

Microsoft’tan açık kod hamlesi: WSL kaynak kodları erişime açıldı

Microsoft, geliştirici konferansı Build 2025 kapsamında önemli bir duyuruda bulundu. İlk kez Mart 2016’da tanıtılan Windows Subsystem for Linux (WSL), yaklaşık dokuz yıl sonra açık kaynak hale getirildi. Microsoft, kaynak kodları GitHub üzerinden …

Windows ve macOS’e rakip geliyor! Huawei PC için HarmonOS’i duyurdu

Telefon ve tablet modellerinde kendi arayüzünü kullanan firma, bilgisayar işletim sistemi için sürpriz bir duyuruya imza attı. HarmonyOS işletim sisteminin bilgisayar sürümü geliyor.

Peynir, sıcak iklimin kurbanı oldu

Aşırı sıcaklar ve kuraklık, otla beslenen süt ineklerinin rasyonlarını mısır ağırlıklı yemlere yöneltirken; ortaya çıkan süt ve Cantal peyniri örneklerinde omega-3 kaybı, sertlik artışı ve aroma zayıflaması gözlemlendi.

WhatsApp kullanıcılarına mesaj gönderdi: Yeni özellik tanımlandı

Dünyaca ünlü anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp’tan kullanıcılarına müzikli yenilik. Artık ruh halinizi yansıtan şarkılarla durum güncellemesi yapmak mümkün hale geldi.