Uzmanlar uyardı: Yaz aylarında akut gastroenterit vakaları artıyor

Akut Gastroenterit Hastalığına Dikkat!

Sağlık alanında uzmanlar, Medicana Sağlık Grubu tarafından yapılan açıklamada, akut gastroenteritin yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini belirtiyor. Mide ve bağırsakları etkileyen bu hastalığın belirtileri arasında ishal, bulantı, kusma, ateş ve karın ağrısı bulunmaktadır.

Virüsler, bakteriler veya parazitlerin neden olduğu akut gastroenterit, hastaneye başvuran bireylerin iyileşmelerine rağmen birkaç gün boyunca hastalığı bulaştırma riski taşıyor.

Hijyen Kurallarına Dikkat!

Medicana Ataköy Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Songül Özer, hastalığın kontamine su ve gıdalar yoluyla, kirli ellerin ağıza götürülmesi, yetersiz hijyen koşulları gibi nedenlerle bulaşabileceğini vurguluyor. Özer, rotavirüs, norovirüs, adenovirüs gibi virüslerin çocukları etkilediğini, bakterilerin yol açtığı gastroenteritlerde ise Salmonella, Shigella, Escherichia coli gibi mikroorganizmaların hastalığa sebep olabileceğini belirtiyor.

Özellikle yaz aylarında sık görülen bu hastalığın belirtileri arasında bulantı, karın ağrısı, kusma ve ishalin yer aldığını ifade eden Özer, hijyen kurallarına uyulmaması durumunda hastalığın ciddi risk oluşturabileceğinin altını çiziyor.

Hastalıktan Korunma Yolları

  • Ellerin yemeklerden önce ve sonra, tuvalet kullanımından önce ve sonra mutlaka sabunla yıkanması gerekmektedir.
  • Temiz içme suyu kullanılmalı, sebze ve meyveler iyice yıkanmalıdır.
  • Gıdaların iyi pişirilmesi, açıkta satılan yiyeceklerden uzak durulması önemlidir.
  • Hasta kişilerin kullandığı mutfak eşyaları paylaşılmamalı, tuvalet temizliğinde klor içeren ürünler tercih edilmelidir.

Dr. Songül Özer, hastalık durumunda antibiyotiklerin sadece bakteriyel vakalarda kullanılması gerektiğini, ishal kesici ilaçların ise mikropların dışarı atılmasını engellediği için kesinlikle kullanılmaması gerektiğini hatırlatıyor.

Related Posts

Alzheimer riskini azaltmak mümkün

Diyabet, hipertansiyon ve obezite gibi rahatsızlıkların Alzheimer riskini doğrudan etkilediğini vurgulayan Prof. Dr. Aslı Demirtaş Tatlıdede, yaşam tarzı değişiklikleriyle demans riskini yaklaşık yüzde 45 oranında azaltmanın mümkün olduğunu söyledi.

Keneyi çıplak elle çıkarttı: Kabusu yaşadı!

Cenaze için gittiği Sivas’ta keneye maruz kalan 17 yaşındaki Eyüp Can Karapınar, İstanbul’a döndükten sonra Kırım Kongo Kanamalı Ateşi teşhisiyle yoğun bakımda tedavi altına alındı. Zorlu süreci atlatan genç, “Her şey sıfırdan başlamış gibi” derken, uzmanlar çıplak elle kene çıkarılmaması konusunda uyardı.

Türkiye’de 13 milyon kişi aynı derdi taşıyor: Şimdi de iyileşmek için kola içip, patates yiyorlar

Türkiye’de yaklaşık 13 milyon kişinin mücadele ettiği bu nörolojik sorun, iş gücü kaybından sosyal izolasyona kadar pek çok olumsuz sonucu beraberinde getiriyor. Uzun süredir kesin bir tedavisi bulunamayan migrene karşı insanlar çareyi bazen ilaçlarda, bazen ise TikTok’ta gördükleri sıra dışı önerilerde arıyor.

Tüp bebek tedavisi yazın da yapılabilir! ‘Bu süreçte havuza girilmemeli’

Doğal yollarla çocuk sahibi olamayan kişilere uygulanan tüp bebek tedavisi kısaca, üreme hücrelerinin laboratuvar ortamında bir araya getirilmesi olarak tanımlanabilir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ebru Öztürk Öksüz, yaz aylarında tüp bebek tedavisi devam eden kişilere bazı tavsiyelerde bulundu.

Son adım: Koruyucu yaşam stratejileri

Kemik erimesi ilerlediyse ilaç tedavisi kaçınılmaz olabilir ama hangi ilaç ne zaman gerekir, nasıl izlenmeli? Bilinçli karar, doğru koruma getirir. Sadece ilaç değil, yaşam boyu sürecek koruyucu adımlar da önemlidir. Beslenme, egzersiz, takviyeler ve risk yönetimi birlikte yürütülmeli.

Uzmanı uyarıyor: Skolyoz tedavi edilmezse kalıcı sağlık problemlerine yol açabilir

Uzmanı uyarıyor: Skolyoz tedavi edilmezse kalıcı sağlık problemlerine yol açabilir