Ürtiker hakkında bilmeniz gereken her şey
Hastaların yarısında başka bir semptom daha vardır – anjiyoödem adı verilen derinin daha derin katmanlarında şişlik (esas olarak yüz, göz kapakları, kulaklar, ağız, avuç içi, ayak tabanı ve cinsel organlarda) . Hücresel düzeyde bu değişiklikler, bağışıklık tepkisinin aktivasyonuna bağlı olarak meydana gelir; derideki mast hücreleri adı verilen hücreler, histamin gibi aracıları salgılar.
Ürtiker ve anjiyoödem sıklıkla daha ciddi bir alerjik reaksiyonun parçası olarak ortaya çıkabilir: nefes almada zorluk, boğulma hissi, kusma, karın ağrısı veya bilinç kaybı. Bu durum hastaların hemen doktora başvurması gereken bir durumdur.
Ürtiker türleri
Hastalık aralıklarla gelir ve gider. Daha uzun süren değişiklikler vardır, bu nedenle atağın süresine göre akut ve kronik olarak ayrılır.
Akut ürtiker
Akut ürtiker 6 haftadan kısa sürer. Sebepler şunlar olabilir: enfeksiyonlar (virüsler, bakteriler , bağırsak parazitleri), ilaçlar (antibiyotikler, steroidal olmayan antiinflamatuar ilaçlar, aspirin, opiatlar, radyoopak maddeler, aşılar, aşılar), böcek sokmaları (eşekarısı, arılar), yiyecek (süt) , yumurta, yer fıstığı, fındık, soya, buğday vb.), fiziksel temas (hastanın alerjisi olan herhangi bir temas ürtikere neden olabilir: bitkiler, yiyecekler, lateks)
Kronik ürtiker
6 haftadan uzun süren kronik ürtiker, hastalar için sinir bozucudur; yaşam kalitelerini, uyku kalitelerini ve günlük aktivitelerini etkiler. Kronik ürtikerin nedenleri her zaman bilinmediğinden iki tür kronik ürtiker gözlemliyoruz:
– Kronik spontan ürtiker – ürtikerin nedeninin bilinmediği, Helicobacter pylori gibi kronik enfeksiyonlar ve otoimmün durumlar (tiroid hastalığı, karaciğer hastalığı , vitiligo, çölyak hastalığı, romatolojik durumlar veya lupus gibi) ile ilişkili bir durum
Uyarılabilir ürtiker
Bilinen fiziksel faktörlerden kaynaklanan bir durum : soğuğa maruz kalma, vücut sıcaklığındaki veya terlemedeki değişiklikler, fiziksel aktivite, güneş veya su .
Ürtiker nasıl teşhis edilir?
Ürtikerdeki değişiklikler, doktorun klinik tabloya dayanarak tanı koymasına yetecek kadar karakteristiktir. Hastalığın akut formunda hastalar uzman dermatoloğa yönlendirilmekte, gıda veya ilaçlara alerjisi olan deri örnekleri yardımıyla etken maddeler araştırılmakta, hastalığın kronik evresinde dahi kan testleri yapılarak hastalık ortaya çıkmaktadır. Diğer ilgili otoimmün hastalıkları tespit edin ve tedavi edin. Nadir durumlarda (uzun süreli ateş varlığı, 24 saat sonra geçmeyen ağrılı ürtiker), dermatologlar cilt biyopsisi yapılmasını önermektedir.
Ürtiker nasıl tedavi edilir?
Tedavinin ilk basamağı sedatif olmayan H1-antihistaminiklerdir. Bazen oral veya intramüsküler kortikosteroidler reçete edilir, ancak yan etkileri nedeniyle uzun vadede önerilmemektedir.
Ürtiker birkaç güne kadar sürebilen, kendi kendini sınırlayan bir hastalıktır, eğer önemsiz ve izole bir durum ise hasta aile hekimi tarafından tedavi edilebilir. Tekrarlanan ataklar ve hastalığın kronik evresi 5 yıla kadar sürebilir ve vakaların %10’unda 5 yıldan fazla sürebilir. Bu bir dermatolog tarafından değerlendirme ve uygun tedavi planı ve takip gerektiren bir durumdur.