Turizm sezonu başladı; çalışma koşulları ve ücretler yeniden gündemde

2025 Turizm Sezonunda Çalışma Koşulları Tartışmaları

2025 yılı turizm sezonunun başlamasıyla birlikte sektördeki çalışma koşulları ve çalışan haklarına ilişkin tartışmalar yeniden gündeme geldi. Otel, tatil köyü, restoran ve eğlence tesislerinde istihdam edilen çalışanların düşük ücret ve uzun mesai saatleri gibi konularla karşı karşıya olduğu belirtiliyor.

Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi verilerine göre, sektörün bu yıl Türkiye ekonomisine yaklaşık 5,2 trilyon lira katkı sağlaması ve 3,3 milyon kişiye istihdam sunması bekleniyor. Hükümetin 2025 yılı turizm geliri hedefi 64 milyar dolar olarak açıklandı.

Dev-Turizm-İş: “İnsani Koşullarda Çalışma Talebi Var”

Devrimci Turizm İşçileri Sendikası (Dev-Turizm-İş) Genel Başkanı Turgay Özdemir, sektör çalışanlarının asgari ücrete yakın maaşlarla ve yoğun mesaiyle çalıştığını belirtti. Cumhuriyet’te yer alan habere göre, Özdemir, birçok çalışanın barınma ve yemek gibi temel ihtiyaçlara erişimde güçlük yaşadığını, ücret alacakları nedeniyle dava açmak zorunda kaldıklarını söyledi. Özdemir, sendikalı çalışanların işten uzak tutulduğunu ifade etti.

Özdemir ayrıca, farklı ülkelerden işgücü getirildiğini belirterek, dedi.

Sektör Temsilcileri: “Çalışma Koşulları İyileştirildi”

Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, sektörün çalışma koşulları açısından birçok alana göre ilerleme kaydettiğini belirtti. İşler, “Çalışanların haklarının ödenmesi konusunda gelişmeler sağlandı. Türkiye’de yeterli insan kaynağı bulunmadığı için yurtdışından işgücü temin ediliyor,” dedi.

İşler, personel giderleri ile birlikte enerji ve gıda maliyetlerindeki artışın sektörün kârlılığını azalttığını belirtti. Kredi faizlerinin yüksekliği nedeniyle yatırım yapılamadığını ve mevcut borçların ödenmesinde zorluk yaşandığını söyledi.

Related Posts

Resmi Gazete’de yayımlandı: Kripto para transferlerine zaman ve limit sınırı

Kripto varlıklara yönelik yeni düzenleme Resmi Gazete’de yayımlandı. Stabil kripto paraların günlük çekim limiti 3 bin dolar, aylık ise 50 bin dolar olarak belirlendi. Ayrıca çekim işlemlerine 48 ila 72 saat zaman sınırı getirilirken, platformlara ciddi kimlik doğrulama ve açıklama yükümlülükleri geldi.

Bir araba parasını mekanda bıraktı: Bu fatura Bodrum için bile hayrete düşürdü

Türkiye’de turizm denilince ilk akla gelen bölgelerden birisi de Bodrum. Ancak son yıllarda Bodrum pahalılığı ile anılıyor. Hem yerli hem yabancı turistler yurt dışında tatili fiyat kıyaslamasına girdiklerinde daha cazip görüyor. Bodrum’da yeniden …

İstanbul’daki havalimanlarında yolcu sayısı 50 milyona yaklaştı

Bu yılın ilk 5 ayında 49 milyon 954 bin 750 kişinin seyahat ettiği İstanbul’daki iki havalimanını kullanan yolcu sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre 2 milyon 502 bin 270 arttı.

Küresel yenilenebilir enerjide yaygınlaşma hızı, enerji talep artışının gerisinde kaldı

Dünyada, rüzgar ve güneş enerjisi kullanımı geçen yıl yüzde 16 artarak toplam enerji talebinden 9 kat hızlı büyüse de bu artış küresel ölçekte hızla yükselen enerji talebini dengelemeye yetmedi.

Zeytin düşerse memleket düşer

Yine bir yasa, yine bir torba, yine bir mecliste kargaşa. Bu kez hedefte, bin yıllardır gölge veren, barış taşıyan, toprağa kök saldığı her yere uygarlık getiren bir ağaç var; Zeytin. Zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasını mümkün kılan …

Kapasite kullanım oranı haziranda azaldı

İmalat sanayisi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmamış kapasite kullanım oranı (KKO), haziranda geçen aya göre 0,4 puan azalarak yüzde 74,6’ya geriledi.