SPK’den kripto platformlarına yeni denetim düzenlemesi

Kripto Varlık Platformları İçin Rezerv Kanıtı Denetimi İlkeleri Belirlendi

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kripto varlık platformlarının rezerv kanıtı denetimi sürecinde uygulanacak ilke ve esasları kamuoyuna duyurdu. SPK, kripto varlık hizmet sağlayıcıların faaliyet izni başvuruları öncesinde yapmaları gereken rezerv kanıtı denetimi süreçlerinde uygulanacak kuralları belirledi.

Yapılan açıklamaya göre, kripto varlık hizmet sağlayıcılar ile bilgi sistemleri bağımsız denetim kuruluşları arasında en geç her 3 aylık dönemin ilk ayı içinde rezerv kanıtı denetiminin gerçekleştirilmesi için sözleşme imzalanacak. Sözleşme, yıl boyunca yapılan denetim dönemlerini kapsayacak şekilde topluca da imzalanabilecek.

Bir kripto varlık hizmet sağlayıcı en fazla 12 dönem rezerv kanıt denetimini aynı firmaya yaptırabilecek. Bir sorumlu bilgi sistemleri başdenetçisi ise aynı hizmet sağlayıcı için en fazla 4 dönem rezerv kanıt denetim raporu imzalayabilecek.

İmzalanan sözleşme kapsamında kripto varlık hizmet sağlayıcılar, denetime tabi olan tüm kayıt, bilgi ve belgeler ile denetimin yapılacağı sistemleri hazır hale getirmekle yükümlü olacak.

DENETİMDE KRİPTO VARLIĞIN YÜZDE 100’Ü TEYİT EDİLECEK

Sözleşme imzalandıktan sonra belirli bir süre içinde kripto varlık hizmet sağlayıcılar tarafından belirli bilgilerin bilgi sistemleri denetçisine sunulması ve denetim raporunda yer alması gerekecek.

Bu bilgiler arasında “kripto varlıkların listesi”, “müşterilere ait kripto varlıkların cari değeri”, “kripto varlıkların bulunduğu ağlar”, “saklama modeli ve erişim kontrol mekanizmaları” ile “kripto varlıkların saklandığı cüzdanların listesi ve adresleri” yer alacak.

Platformlar, “müşterilere ait nakit bakiyeler”, “platforma ait kripto varlıkların cari değeri ve nakit bakiyeleri”, “platformun çalıştığı saklama kuruluşlarının listesi” ve “nakit bakiyelerin banka ve hesap bilgileri” gibi bilgileri denetçiye sunacak ve denetim raporunda bu bilgilere yer verecek.

Kripto varlık platformunun likit rezervinde tutulan varlıkların tamamı denetim kapsamına alınacak ve denetim sonuçları raporda ayrı bir başlık altında sunulacak.

DENETİM TARİHLERİ DENETİME BİR GÜN PAYLAŞILACAK

Bilgi sistemleri denetçisi, denetim dönemi içinde rastgele iki farklı tarih belirleyecek ve seçilen tarihlerde kripto varlık hizmet sağlayıcının kayıtlarında yer alan müşteri varlık bilgilerini dağıtık defter ağındaki varlıklarla karşılaştırmak üzere alabilecek.

Seçilen tarihler, denetim tarihinden bir gün öncesine kadar platform ile paylaşılmayacak.

Denetçi, kripto varlık hizmet sağlayıcının ilettiği cüzdan adreslerini teyit edecek ve teyit metodunu raporda belirtecek.

Denetim sonuçları, platformun kayıtlarındaki verilerle karşılaştırılarak raporlanacak. Cüzdan bakiyeleri sorgulanacak ve cüzdan doğrulama süreçlerinde kullanılan araçlara raporda yer verilecek.

Denetim raporu sorumlu bilgi sistemleri başdenetçisi tarafından imzalandığında kesinleşecek ve denetim dönemini takip eden ilk 10 iş günü içinde platformun yönetim kurulu başkanına teslim edilecek.

Denetim dönemini takip eden 15 iş günü içinde yönetim kurulu kararıyla birlikte SPK’ye raporun kabulü gönderilecek. Raporda, platformun yönetim kuruluna hitaben denetimin amacı, kapsamı, yapılan teknikler ve kullanılan araçlar gibi bilgiler yer alacak.

Duyuruda, denetim raporunda asgari bulunması gereken bilgiler, görüşler ve tablolar da detaylıca açıklandı.

Related Posts

Resmi Gazete’de yayımlandı: Kripto para transferlerine zaman ve limit sınırı

Kripto varlıklara yönelik yeni düzenleme Resmi Gazete’de yayımlandı. Stabil kripto paraların günlük çekim limiti 3 bin dolar, aylık ise 50 bin dolar olarak belirlendi. Ayrıca çekim işlemlerine 48 ila 72 saat zaman sınırı getirilirken, platformlara ciddi kimlik doğrulama ve açıklama yükümlülükleri geldi.

Bir araba parasını mekanda bıraktı: Bu fatura Bodrum için bile hayrete düşürdü

Türkiye’de turizm denilince ilk akla gelen bölgelerden birisi de Bodrum. Ancak son yıllarda Bodrum pahalılığı ile anılıyor. Hem yerli hem yabancı turistler yurt dışında tatili fiyat kıyaslamasına girdiklerinde daha cazip görüyor. Bodrum’da yeniden …

İstanbul’daki havalimanlarında yolcu sayısı 50 milyona yaklaştı

Bu yılın ilk 5 ayında 49 milyon 954 bin 750 kişinin seyahat ettiği İstanbul’daki iki havalimanını kullanan yolcu sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre 2 milyon 502 bin 270 arttı.

Küresel yenilenebilir enerjide yaygınlaşma hızı, enerji talep artışının gerisinde kaldı

Dünyada, rüzgar ve güneş enerjisi kullanımı geçen yıl yüzde 16 artarak toplam enerji talebinden 9 kat hızlı büyüse de bu artış küresel ölçekte hızla yükselen enerji talebini dengelemeye yetmedi.

Zeytin düşerse memleket düşer

Yine bir yasa, yine bir torba, yine bir mecliste kargaşa. Bu kez hedefte, bin yıllardır gölge veren, barış taşıyan, toprağa kök saldığı her yere uygarlık getiren bir ağaç var; Zeytin. Zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasını mümkün kılan …

Kapasite kullanım oranı haziranda azaldı

İmalat sanayisi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmamış kapasite kullanım oranı (KKO), haziranda geçen aya göre 0,4 puan azalarak yüzde 74,6’ya geriledi.