Rafale ile birlikte hisseler de düştü… Fransız jetlerine Hindistan’da şok

Pakistan, Hindistan’a Ait Rafale Uçaklarını Düşürdü

Pakistan hükümeti, çarşamba günü yaptığı açıklamada, Hindistan’a ait beş savaş uçağını vurarak düşürdüklerini duyurdu. Bu uçaklardan üçünün Fransız Dassault şirketinin ürettiği Rafale uçakları olduğu belirtildi. Bu olay uluslararası kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.

İstihbarat Doğruladı

Amerikan CNN’e konuşan bir Fransız istihbarat yetkilisi, en az bir Rafale savaş uçağının düşürüldüğünü teyit ettiklerini belirterek, diğer uçakların akıbetinin araştırıldığını açıkladı. Pakistan ordusunun kullandığı Çin yapımı J-10C savaş uçaklarının Rafale uçaklarını düşürdüğü haberinin ardından Dassault’un borsadaki hisselerinde yüzde 6’lık bir düşüş yaşandı. Çinli üretici Çıngdı Hava Aracı Sanayi Grubu’nun hisseleri ise yükseldi. Düşürülen Rafale uçağına ait olduğu iddia edilen bir kuyruk parçasına ait fotoğraflar Pakistan medyasında dolaşıma girdi. Uçağın, Hindistan’ın teslim aldığı ilk Rafale uçaklarından biri olduğu iddia edildi.

Olayın doğrulanması halinde, J-10C savaş uçaklarının bir savaş uçağını vurarak düşürdüğü ilk vaka olarak kayıtlara geçecek ve Rafale savaş uçakları da ilk kez havada vurulmuş olacak. J-10C savaş uçakları, Çin haricinde yalnızca Pakistan ordusunun envanterinde yer alırken, Pakistan’ın 36 adet sipariş verdiği bu uçaklardan şu ana kadar 20 tanesini teslim aldığı biliniyor. Fransa ise Rafale savaş uçaklarından şu ana kadar 55 adet Mısır’a, 36 adet Hindistan’a, 36 adet Katar’a, 24 adet Yunanistan’a, 12 adet Hırvatistan’a, 80 adet Birleşik Arap Emirlikleri’ne, 42 adet Endonezya’ya ve 12 adet Sırbistan’a ihraç etmişti.

Gerilim Sürüyor

Hindistan’ın, 22 Nisan’da Pahalgam bölgesinde 26 kişinin öldürüldüğü terör saldırısına misilleme gerekçesiyle 6 Mayıs’ta Pakistan toprakları ve Azad Keşmir bölgesine füze saldırıları düzenlemesinin ardından başlayan gerilim henüz sürüyor. Hindistan, Pakistan’ın ülkenin kuzey ve batısında bulunan askeri tesisleri hedef alırken, Pakistan ordusunun ise Hindistan’ın Lahor kenti başta olmak üzere birçok noktasındaki hava savunma radarlarını ve sistemlerini vurduğunu duyurdu. Pakistan, Hindistan’a ait 25 dronun vurularak düşürüldüğünü açıklarken, her iki ülke de karşılıklı saldırı suçlamalarında bulundu. Pakistan Savunma Bakanı Khavaja Muhammed Asıf, ABD’nin arabuluculuk yapmasına rağmen Hindistan’ın dron saldırıları nedeniyle Pakistan’ın misillemesinin neredeyse kesin hale geldiğini belirtti.

Related Posts

3 kişiyi öldürüp, 2 kişiyi yaralayan katil, eşine ‘Sıra sende’ demiş

Muğla’nın Fethiye ilçesinde kayınpederi Şükrü Aysu (53), kayınvalidesi Adile Aysu (52) ve bir villada çalışan Muhammet Akbaba’yı (49) silahla vurarak öldüren, iki kişiyi de yaralayan Özcan Aybey’in (42) yargılandığı davanın duruşmasında dinlenen boşanma aşamasındaki eşi Nazlı Aybey (25), eşinin kendisini daha önce darbettiğini belirtip, “Özcan ayrıldıktan yaklaşık 6 dakika sonra silah seslerini duydum. Bana da ‘Senin yüzünden annen ve baban öldü, sıra sende’ yazılı bir mesaj attı” dedi.

Canlı yayında yere yığıldı! Cümlesini tamamlayamadan fenalaştı

Amerikalı siyaset analizcisi Camryn Kinsey, “Fox News at Night” adlı programda aniden fenalaşarak yere yığıldı. Kinsey cümlesini tamamlayamadan bilincini kaybederek bayıldı

Putin, Kremlin Sarayı’nda Zafer Günü resepsiyonu verdi

Tüm baskı ve engellemelere rağmen 9 Mayıs Zafer Günü kutlamalarına katılmak üzere Moskova’da bulunan yabancı lider ve konuklar adına Kremlin Sarayı’nda Rus lider Putin tarafından resepsiyon verildi.

Trump ve Netanyahu arasında ipler kopuyor: ABD’den sarsıcı hamle

İsrail Ordu Radyosu’nda ABD Başkanı Donald Trump’ın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yla “manipülasyon” endişeleri sebebiyle teması kestiğinin aktarılmasının ardından Trump ve Netanyahu hükümetlerinin arasının daha da açıldığına işaret eden bir …

Öcalan’ın fesih çağrısından 70 gün sonra PKK duyurdu: Kongremizi yaptık, tarihî kararlarımızı yakında açıklayacağız

Öcalan’ın fesih çağrısından 70 gün sonra PKK duyurdu: Kongremizi yaptık, tarihî kararlarımızı yakında açıklayacağız

PKK’nin ‘kongre’ duyurusu sonrası Pervin Buldan’dan ilk açıklama: ‘Hepimize hayırlı olsun’

Terör örgütü PKK, kongresini PKK elebaşı Öcalan’ın çağrısı üzerine 5-7 Mayıs tarihinde toplandığını duyurdu. Açıklamada, “Alınan karar, bilgi ve belgeler yakın zamanda paylaşılacaktır. Tarihi öneme sahip bir karar alındı” denildi. DEM Parti Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’dan, gelişmeler sonrası bir son dakika açıklaması geldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir