Gizemli Bay Dylan

Müjde Işıl – James Mangold iyi bildiği ve sevdiği sularda yüzüyor yine. 20 sene önce imza attığı “Walk the Line/Sınırları Aşmak”ta Johnny Cash’in hayatından bir kesit anlatan Mangold, şimdi de Cash’in dönemdaşı, meslektaşı ve şarkı türdeşi Bob Dylan’ın yaşamından bir dönemi anlatıyor. “A Complete Unknown/Bob Dylan: Tam Bir Bilinmez”, Elijah Wald’ın 2015 tarihli biyografi kitabı “Dylan Goes Electric!”e dayanıyor. 

Başka biri olmak 

James Mangold, senarist ve yönetmen olarak imza attığı filmde iki güzergâh izlemeye gayret etmiş. İlk bölümde folk müziğin kendi içindeki dayanışmasını ve toplumsal protestolardaki rolünü öne çıkarmış. ‘60’ların hemen başında Pete Seeger’in Bob Dylan’ın elinden tutması ve daha sonra Dylan’ın da gençlere destek olarak bu geleneği sürdürmesi dikkat çekici. ABD’nin karanlık dönemlerinden olan ‘60’larda folk müziğin en verimli çağını yaşaması, şarkıcıların eserleriyle politik duruşlarını, itirazlarını dile getirmeleri de… Şarkısı yüzünden yargılanan Seeger’in mahkemede Woody Guthrie’ye ithafen söylediği “İyi bir şarkıdan kötülük çıkmaz” sözü sadece o dönemin değil, tüm zamanların sanatçı duruşunu özetliyor. 

Filmin ikinci bölümünde Dylan’ın kişisel dünyasına daha fazla odaklanıyor film. Ancak isminden de anlaşılacağı üzere Dylan’ı ‘tam bir bilinmez’ olarak kodluyor. Dolayısıyla kahramanımızın birkaç cümlesi dışında motivasyonunu, ilişkilerindeki dinamiği tarif etmekte zorlanıyor ya da tarif etmemeyi tercih ediyor. Dylan’ın kişisel değişimi daha iyi biri olmak değil de başka biri olmak şeklinde nitelemesi, klasik gitardan elektronik gitara geçmeyi tüm itirazlara rağmen diretmesi ipuçları veriyor ama geçmişinden kaçması, sevgilileriyle ilişkileri, kendisini üne kavuşturan Seeger’den neden uzaklaştığı gibi kritik noktalarda ‘oldu-bitti’ şeklinde ani geçişlerle ilerliyor senaryo. Keza folk müziğinde klasikleşecek ve ileride Nobel almasını sağlayacak o şarkı sözlerinin hangi derin duygularla yazıldığıyla da ilgilenmiyor film. Bu açılardan biyografik yapımlar arasında unutulmaz bir yer edinecek bir film olmamakla birlikte özellikle oyuncu performansları açısından hayli parlak. 

Oyuncuların iddiası büyük

Timothée Chalamet fiziki olarak Bob Dylan’ı andırmakla birlikte kendine özgü bakışları yüzünden tamamen Dylan da olamayıp Dylan’a benzemeye çalışmış gibi. Filmin en ilginç özelliklerinden biri de başkarakterden ziyade yan karakterlerin merak uyandıran kişilikler olması. Tabii ki bunda parlak oyuncu performanslarının payı büyük. Joan Baez’de Monica Barbaro inanılmaz bir gerçekçilikle oynuyor ki En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Oscarı’nı sonuna kadar hak ediyor. Edward Norton da yılların folk şarkıcısı Pete Seeger rolünde personasını unutturan bir rolle çıkıyor karşımıza. Elle Fanning de Sylvie Russo (bu karakter Bob Dylan’ın o dönemdeki kız arkadaşı Suze Rotolo aslında ama Dylan’ın özel isteğiyle Rotolo’nun gerçek adı yerine farklı bir isim kullanılmış) rolünde kısa anlarda görünse de çok iyi. Mangold’un yeni filminde Johnny Cash’i Boyd Holbrook canlandırıyor bu sefer. Chalamet, Norton, Barbaro ve Holbrook tüm sahnelerde şarkılarını kendileri söylüyor. Sırf bu iddia ve başarı bile filmin değerini epeyce yükseltiyor.

Related Posts

Pınar Eczacıbaşı kimdir, neden öldü? Pınar Eczacıbaşı kaç yaşındaydı?

Pınar Eczacıbaşı kimdir sorusu, hayatı ve biyografisi hakkında bilgi edinmek isteyen pek çok kişi tarafından merak ediliyor. İş dünyasının tanınan isimlerinden biri olan Pınar Eczacıbaşı, Eczacıbaşı ailesinin üçüncü kuşak temsilcileri arasında yer aldı. Eğitimini Işık Lisesi’nin ardından Amerika Birleşik Devletleri’nde New Hampshire Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünde tamamladı. Türkiye’ye döndükten sonra Boğaziçi Üniversitesi’nde İşletme yüksek lisansı yaptı. İş yaşamına Eczacıbaşı İlaç’ta başlayan Eczacıbaşı, bankacılık ve yatırım alanlarında da çeşitli görevler üstlendi. 2004 yılında GP-Trust adlı yatırım danışmanlığı şirketini kurdu. Türkiye-Lüksemburg İş Konseyi’nin kurucuları arasında yer aldı ve Avrupa Yatırım Fonu ile çeşitli girişimlerde bulundu. Kültür ve sanat alanında da faaliyet gösterdi. Peki, Pınar Eczacıbaşı kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında detaylı biyografi bilgileri.

2025 AÖL 3. dönem sınavları ne zaman? Açık lise kayıt yenileme nasıl yapılır?

Açık Öğretim Lisesi 3. dönem kayıt yenileme süreci başladı. Peki, 2025 AÖL 3. dönem sınavları ne zaman? Açık lise kayıt yenileme nasıl yapılır?

Kütahya’da deprem, öğrenciler eve gönderildi

4.6 büyüklüğündeki depremle sallanan Kütahya’da, Simav ve çevresindeki köylerde bulunan okullarda eğitime 1 gün ara verildi.

23 Nisan’da belediyeler tatil mi?

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, bu yıl Çarşamba gününe denk geliyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı ve egemenliğin millete ait olduğunu simgeleyen bu özel gün, resmi tatil olarak kutlanıyor. Peki, 23 Nisan’da belediyeler …

23 Nisan liseler tatil mi?

23 Nisan resmi tatil olması nedeniyle, bugün yani 22 Nisan’ın da tatil olup olmadığı gündeme geldi. Çalışanlar ve öğrenciler, 22 Nisan Salı günü tatil mi sorusuna yanıt aramaya başladı. 23 Nisan liseler tatil mi? 23 NİSAN LİSELER TATİL Mİ? 23 …

Küçük Asya Umay, Babasıyla Birlikte Trafik Denetimi Yaptı

Küçük Asya Umay trafik polisi babasıyla beraber denetim yaptı Çocuk Bayramında babasıyla beraber trafik polisliği yaptı -Trafik polisi babasıyla denetim yapan Asya Umay, hız sınırını aşan sürücüye ceza kesti ÇANAKKALE – Çanakkale’de polis memuru …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir