Genç işsizliği alarmda: 10 gençten 6’sı istihdama katılamıyor!

Genç İstihdamı Türkiye Raporu: Her 10 Gençten 6’sı İstihdama Dahil Olamıyor

DİSK/Genel-İş Araştırma Dairesi tarafından hazırlanan yeni rapora göre, Türkiye’de gençler arasında istihdam sorunu büyük bir sorun haline gelmeye devam ediyor. Raporda vurgulanan noktalardan biri, her 10 gençten 6’sının istihdama dahil olamıyor olması. Gençlerin işsizlik, güvencesiz çalışma koşulları, genç yoksulluğu, sendikalaşma gibi konular detaylı şekilde incelenmiş.

Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası’nın hazırladığı rapora göre, meslek lisesi mezunlarının üniversite mezunlarından daha fazla istihdam edildiği belirtiliyor. Ayrıca, eğitimde ya da istihdamda olmayan gençlerin sayısının arttığı gözlemleniyor ve genç işçilerin yüzde 91’inin sendikasız olduğu raporlanıyor.

Onurlu ve Güvenceli Yaşam İçin Emekten Yana Politika Şart

Raporda yer alan ifadelere göre, Türkiye’de genç istihdamı, neoliberal politikaların ve sermaye yanlısı ekonomi anlayışının mağduru durumunda. Gençler, işsizlik, güvencesizlik ve kayıt dışı çalışma gibi sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Devletin kamusal istihdamı küçültmesi, eğitim ve üretim arasındaki bağın zayıflaması ve iş piyasasının piyasa koşullarına bırakılması gençlerin geleceğini belirsizlik ve yoksulluk içinde bırakıyor.

Genç İstihdamı Verileri

Türkiye’de 15-24 yaş aralığındaki genç nüfusun yalnızca yüzde 39,5’i istihdama katılabilirken geri kalan yüzde 60,5 iş gücüne dahil olamıyor. Cinsiyet eşitsizliği de iş gücü piyasasında belirgin bir şekilde görülüyor; erkeklerin istihdam oranı yüzde 51,7 iken kadınlarda bu oran yüzde 26,4 seviyesinde.

Türkiye OECD Ortalamasının Altında

OECD verilerine göre, Türkiye’nin genç istihdam oranı düşük seviyelerde seyrediyor. Genç işsizliği oranı yüzde 37,3 iken üniversite mezunu gençlerin işsizlik oranı yüzde 24,9. Genç işçilerin yüzde 91’i sendikasız ve yoksulluktan en çok çocuklar ve gençler etkileniyor.

Sürdürülebilir Politikalar Talep Ediliyor

DİSK/Genel-İş, gençlerin çalışma hayatına katılımını artırmak ve sosyal haklarını güvence altına almak için sürdürülebilir politikaların önemli olduğunu vurguluyor. Üniversitelerde özerk eğitim sistemi, kamu yatırımları, sendikal hakların korunması ve cinsiyet eşitliğine dayalı politikalar öne çıkan talepler arasında yer alıyor.

Related Posts

Bütçe nisanda 175 milyar TL açık verdi

Bütçe nisanda 175 milyar TL açık verdi

Altın fiyatları düşmeye devam edecek mi?

Küresel piyasalarda yaşanan sakinleşme ve jeopolitik risklerin azalması, altın fiyatlarını aşağı çekerken uzmanlar bu düşüşlerin devam edip etmeyeceğine dikkat çekerek yatırımcılara uyarılarda bulunuyor. Finans ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş altının geleceği hakkında değerlendirmelerde bulundu.

VİOP’ta endeks kontratı güne düşüşle başladı! (14.05.2025)

Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen haziran vadeli endeks kontratı, normal seansı yaklaşık yüzde 0,8 azalışla 11.174,00 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında da düşüşünü sürdürerek 11.152,00 puana indi. Haziran vadeli endeks kontratı …

Turizm sezonu başladı; çalışma koşulları ve ücretler yeniden gündemde

Turizm sezonu başladı; çalışma koşulları ve ücretler yeniden gündemde

Trump imzayı attı, eczacılar kötü haberi verdi

ABD Başkanı Donald Trump’ın ilaç fiyatlarını yüzde 30 ila 80 oranında düşürecek kararnameyi imzaladığını duyurmasının ardından Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney, ilaç fiyatlarının yükselebileceğini, bazı ilaçların ise piyasada bulunmayacağını açıkladı.

Petrol yükselişine devam ediyor

ABD-Çin anlaşmasının etsiyle petrol fiyatları yükselişe geçti. Yeni günde de bu yükselişine devam eden Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 64,62 dolardan işlem görüyor.