Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’dan faiz açıklaması: Enflasyonla birlikte düşecek

“`html

Enflasyonla Mücadelede Yeni Dönem: MÜSİAD Genel Kurulu’nda Açıklamalar

MÜSİAD Ankara’nın 26. Olağan Genel Kurulu, geçtiğimiz günlerde bir otelde gerçekleştirildi. Toplantıda, Yılmaz enflasyonu ülkenin en kritik sorunu olarak gördüklerini ve konuyla ilgili kararlı adımlar attıklarını ifade etti. Ayrıca, Mayıs ayından bu yana enflasyon oranında 31 puanlık bir azalma yaşandığını belirtti.

Yılmaz, Ocak ayında yıllık ücret ve fiyat ayarlamalarının yapılmasının etkisiyle enflasyonun genel ortalamalardan daha yüksek seyrettiğini vurgulayarak, bu yıl Ocak ayında geçen yıla oranla daha düşük enflasyon rakamları beklediklerini söyledi.

“Yıllık enflasyon oranındaki düşüş sürecek,” diyen Yılmaz, “İlerleyen aylarda enflasyon oranının yüzde 40’ın altına düşmesini bekliyoruz. Yılsonu itibarıyla ise enflasyonun 20’li rakamlara gerilemesini öngörüyoruz. Tabii ki, amacımız tek haneli rakamlara ulaşmak, bu süreçte enflasyon tartışmalarını sürdüreceğiz fakat şu anki durumdan daha az konuşacağız.” diye ekledi.

Kısa vadede enflasyonla mücadelenin büyüme hızını bir nebze etkileyebileceğini belirten Yılmaz, bu süreçlerin genellikle fiyat istikrarı ve yatırım ortamının iyileşmesine yol açtığını ifade etti. Türkiye’nin, düşük enflasyon dönemlerinde çok daha hızlı büyüdüğünü vurguladı.

Yılmaz Enflasyon Açıklamaları

Yılmaz şunları söyledi:

“Enflasyon yükseldikçe, büyümemiz olumsuz etkileniyor. Kısa vadede bu durum bazı etkiler doğurabilir ancak orta ve uzun vadede düşük enflasyon ve büyümenin paralel yürüdüğü bir anlayış var. Gelir dağılımında da benzer bir durum geçerli; enflasyon arttığında, özellikle düşük gelirliler olumsuz etkileniyor, ancak enflasyonun düşmesi daha adil bir gelir dağılımına katkıda bulunuyor. Biz, enflasyonu düşürürken sürdürülebilir büyümeyi ve sosyal refahı sağlamayı hedefliyoruz. Her ne kadar kısa vadede bazı fedakarlıklar gerektirse de, uzun vadede büyük kazançlar elde edeceğiz. Bugün yapılan ücret artışları eğer enflasyonla birlikte eriyorsa, bunun bir anlamı kalmıyor.”

“VATANDAŞIMIZIN ÖNCELİĞİNE ÖNEM VERİYORUZ”

Kalıcı bir satın alma gücünün artışı için enflasyonun düşmesinin şart olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Tüm politikalarımızı buna göre şekillendiriyoruz. Siyasi anlayışımız da vatandaşımızın önceliklerine dayanıyor. Eğer vatandaşımız enflasyonu birincil sorun olarak görüyorsa, biz de bu meseleyi öncelikli haline getiriyoruz. Tüm imkanlarımızla enflasyonu düşürme çabasındayız. İnşallah 2025 yılında farklı bir dönem başlayacak.” ifadelerini kullandı.

Yılmaz Enflasyon Açıklamaları

Yılmaz, piyasa aktörlerinin enflasyon beklentilerinin hedeflerinde yaklaştığını ve reel sektörün de düşüş yaşadığını belirtti:

“Merkez Bankamız, anketlerde gelecekteki enflasyon beklentilerini sorguluyor. Ekonomi alanında faaliyet gösterenler, ‘bir yıl içinde enflasyon yüzde 25 civarında olacak’ diyorlar. Ancak reel sektöre sorulduğunda, ‘yüzde 40’ın üzerinde olacak’ yanıtını alıyoruz. Bu durum, beklentilerin kendini gerçekleştiren kehanetler oluşturabileceğini gösteriyor. Kötü beklentiler, fiyatları olumsuz yönde etkileyebiliyor. Bu nedenle, beklentilerin iyileştirilmesi önem taşıyor.”

Yılmaz, önümüzdeki dönemde enflasyon beklentilerinin daha da düşmesini beklediklerini belirterek, “Beklentilerin iyileşmesiyle birlikte, enflasyondaki eğilim iyileştikçe 2025 yılının sonunda enflasyon sorununu büyük ölçüde çözmüş olacağız. Tek haneli rakamlara ulaşmayı ise 2026-2027 yıllarına planlıyoruz.” şeklinde konuştu.

“DAHA İSTİKRARLI BİR DÖNEME GİRİYORUZ”

Yılmaz, yapısal dönüşümün temel amacının verimliliği ve rekabeti artırmak olduğunu belirterek, bunun kamu ve özel sektörde gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, yeni teknolojilerin kullanılmasıyla firmaların rekabetçiliğinin artırılmasının önemine değindi.

İç ve dış talebin katkısıyla bir büyüme hedeflediklerini ifade eden Yılmaz, 2024 yılında bunun önemli ölçüde gerçekleşeceğini dile getirdi.

Yılmaz, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Gelecek dönemde artık enflasyon ve faizlerin birlikte düştüğü bir döngüye gireceğiz. Dolayısıyla daha istikrarlı bir dönemin kapıları açılıyor. Bunun sosyal faydalarını da hep birlikte yaşayacağız. Tüm amacımız bu yönde ilerlemek. Bakanlarımızla birlikte koordineli bir çalışma içindeyiz ve Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bu süreci etkin bir şekilde yönetiyoruz.”

“ENERJİDE YENİ ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ”

Yılmaz, enerji alanında dışa bağımlılığı azaltmanın ve yerli kaynakları artırmanın önemine vurgu yaparak, şunları ekledi:

“Özellikle, yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş yaparak, bu alanda ciddi atılımlar gerçekleştirmek istiyoruz. Kendi petrolümüzü üretmeye ve doğal gaz kaynaklarımızı bulmaya yönelik çabalar sürüyor. Enerji alanında daha fazla yatırımlar yapılacak. Bu süreçte, bürokrasi engellerini azaltacak çalışmalar yürütüyoruz. Ulaşım ve lojistikte de hızlı tren projeleri gibi yatırımlar, maliyetleri düşürecek ve üretim alanlarını pazarlara bağlayacaktır.”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, konuşmasını MÜSİAD Ankara Başkanlığı’na yeni atanan Fatih Bilal Yülek’i tebrik ederek sonlandırdı.

“`

Related Posts

Enflasyon ve fahiş fiyatla mücadele raflara yansıyor

Enflasyon ve fahiş fiyatla mücadele tüm etkinliğiyle devam ederken, bu mücadelenin olumlu sonuçları gıda fiyatlarında düşüş olarak kendini gösterdi.

Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi açıklandı: Enflasyon ve dolar tahmini yükseldi

TCMB’nin Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 30.35’e, dolar/TL tahmini ise 43.70 TL’ye yükseldi. Politika faizi ve gecelik faiz oranı beklentileri artarken, büyüme beklentileri sınırlı da olsa geriledi. 12 ve 24 ay sonrası enflasyon tahminleri ise düşüş gösterdi.

Hindistan 70 yıllık Türk havacılık devinin üstünü çizdi

Hindistan, Mumbai Havalimanı’nda yer hizmetlerinin yaklaşık yüzde 70’ini yürüten Türk şirketi Çelebi Hava Servisi’nin güvenlik iznini ulusal güvenlik gerekçesiyle iptal etti. Kararın arka planında, Hindistan ile Pakistan arasındaki gerilimde Türkiye’nin Pakistan’a verdiği destek gösteriliyor.

Genç işsizliği alarmda: 10 gençten 6’sı istihdama katılamıyor!

Gençlerin çalışma hayatına katılımında yaşanan zorluklar, işsizlik ve güvencesiz çalışma koşulları emekçiler için büyük sorun oluşturuyor. DİSK/Genel-İş’in hazırladığı rapor, bu sorunların çözümü için emekten yana politikalar gerektiğini vurguluyor.

Bütçe nisanda 175 milyar TL açık verdi

Bütçe nisanda 175 milyar TL açık verdi

Altın fiyatları düşmeye devam edecek mi?

Küresel piyasalarda yaşanan sakinleşme ve jeopolitik risklerin azalması, altın fiyatlarını aşağı çekerken uzmanlar bu düşüşlerin devam edip etmeyeceğine dikkat çekerek yatırımcılara uyarılarda bulunuyor. Finans ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş altının geleceği hakkında değerlendirmelerde bulundu.