Bu kan grubuna sahipseniz dikkat, Alzheimer’a yakalanma riskiniz yüzde 82 daha fazla!

Kan Grubunun Alzheimer Riski Üzerindeki Etkisi: Yeni Araştırma

Bilimsel çalışmalar, kan grubunun kişilerin sağlık durumları üzerinde belirli etkiler yaratabileceğini gösteriyor. diariouno.com’un haberine göre, yeni bir araştırma, belirli kan gruplarının Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklara karşı duyarlılıklarının daha yüksek olabileceğini ortaya koydu. Peki, hangi kan grupları bu hastalıklara karşı daha hassas?

En Az Rastlanan Kan Gruplarından AB Kan Grubu

Vermont Üniversitesi’nin Neurology dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, dünya genelinde en az rastlanan kan gruplarından biri olan AB kan grubuna sahip bireylerin, Alzheimer ve diğer bilişsel sorunlara yakalanma riski daha yüksek. 65 yaş ve üstü 1.200 katılımcının verilerinin incelendiği araştırma sonuçlarına göre, AB kan grubuna sahip kişilerin hafıza ve düşünme sorunları yaşama riski diğer kan gruplarına sahip bireylere göre %82 daha fazla.

AB kan grubuna sahip kişilerde Alzheimer’ın erken belirtilerinden biri olan hafif bilişsel bozukluk (MCI) yaşama riskinin de önemli ölçüde daha yüksek olduğu belirlendi. Araştırmacılara göre, bu durum AB kan grubuna sahip bireylerde yüksek seviyelerde bulunan Faktör VIII adı verilen pıhtılaşma faktörü ile ilişkilendiriliyor. Bu faktörün, beyin kan akışını etkileyerek uzun vadede bilişsel sağlığı olumsuz etkileyebileceği düşünülüyor.

Diğer Kan Grupları ve Beyin Sağlığı İlişkisi

AB kan grubunun en yüksek riski taşısa da, diğer kan gruplarının da beyin sağlığı üzerinde etkileri olabileceği belirtiliyor:

  • Tip 0: Kalp hastalığı riskinin düşük olduğu bu kan grubu, bazı araştırmalara göre Alzheimer riskinin de az olduğunu gösteriyor.
  • Tip A ve B: Orta düzeyde risk taşıyan bu gruplar için veriler kesin olmamakla birlikte, bazı çalışmalar bu gruplarda da bilişsel sağlık sorunlarına yatkınlık olabileceğini düşündürüyor.

AB Kan Grubu Sahipleri İçin Öneriler

AB kan grubuna sahip olmanın Alzheimer riskini artırdığı gerçeği
bulunsa da, bu kişiler Alzheimer’a yakalanacakları anlamına gelmez. Ancak, Alzheimer’a karşı daha sağlıklı bir yaşam sürmek için şu önerilere dikkat etmek önemlidir:

  1. Dengeli beslenmeye özen gösterin.
  2. Düzenli egzersiz yapın.
  3. Zihinsel aktivitelerle beyninizi uyarın.
  4. Kan basıncınızı ve kolesterol seviyenizi kontrol edin.
  5. Yeterli uyku alın ve stresle başa çıkma yöntemleri geliştirin.

Related Posts

Sağlık Bakanlığı, şikâyetler artınca istifasını istedi: Hastane personeli, başhekimin ardından helva dağıttı!

Sağlık Bakanlığı, şikâyetler artınca istifasını istedi: Hastane personeli, başhekimin ardından helva dağıttı!

Sağlık Bakanlığı’ndan Ek Ödeme Uyarısı

Sağlık Bakanlığı kamu hastanelerine yazı gönderip, ‘Ek Ödemelerin Gecikmemesi’ konusunda uyarıda bulundu. Hekimsen konu hakkında açıklama yaptı. 

Bu nadir görülen kanser belirtisi sadece banyoda ortaya çıkıyor

Uzmanlar, safra yolu kanserinin (kolanjiyokarsinom) sessiz ilerleyip çoğu kez geç evrede teşhis edildiğine dikkat çekiyor. İlk uyarı işaretleri sıklıkla tuvalette ortaya çıkıyor; ancak sindirim veya idrar yolu problemleriyle karıştırılabildiği için gözden kaçabiliyor.

Bill Gates, servetinin yüzde 99’unu Gates Vakfı’na bağışlıyor

ABD’de Microsoft’un kurucu ortağı milyarder iş insanı Bill Gates, kişisel servetinin yüzde 99’unu sağlık ve eğitim alanında çalışmalar yürüten Gates Vakfı’na bağışlayacağını açıkladı.

Özel Gereksinimli Bireyler İçin İlk Eğitim Tamamlandı

Özel gereksinimli bireyler için düzenlenen eğitim başarıyla tamamlandı. İzmir’de gerçekleşen eğitim üç gün sürdü. 

Hareket Alzheimer ve Demans riskini azaltıyor! Hareketsizlik vücutta 7 hasara yol açıyor

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.