Bin 300 tür yok olma tehlikesi ile karşı karşıya

Mantarlar, yaklaşık 155.000’i tanımlanmış 2,5 milyon türüyle hayvanlardan sonra dünyanın en büyük alemi olarak kabul ediliyor. Ancak, tarım, ormansızlaşma ve kentsel yayılma gibi insan faaliyetleri, bu canlıları ciddi şekilde tehdit ediyor. Özellikle gübrelerden ve motor kirliliğinden kaynaklanan azot ve amonyak akışı, Avrupa’da 91 mantar türünü tehdit ederken, kereste üretimi için yapılan ormansızlaşma 198 türü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor.

IUCN Genel Direktörü Dr. Grethel Aguilar, mantarların sağlıklı ekosistemlerin temelini oluşturan “dünyadaki yaşamın isimsiz kahramanları” olduğunu belirterek, şimdiye kadar bu konuda yeterince adım atılmadığını vurguladı. Aguilar, bu bilgilerin harekete geçmek için bir fırsat sunduğunu ve doğanın sürdürülebilirliği için mantar krallığının korunmasının şart olduğunu söyledi.

Raporda, Finlandiya, İsveç ve Rusya’daki yaşlı çam ormanlarının yüzde 30’unun 1975’ten bu yana kesildiği belirtiliyor. Bu durum, dev şövalye (Tricholoma colossus) gibi nadir türlerin savunmasız hale gelmesine neden oluyor. Aynı şekilde ABD’deki orman yangınlarının artan sıklığı da 50’den fazla mantar türünü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor.

IUCN’nin Kırmızı Liste Yetkilisi Koordinatörü Prof. Anders Dahlberg, mantarların genellikle yeraltında ya da ahşapların içinde gizli yaşadığını ancak kayıplarının yer üstündeki yaşamı da ciddi şekilde etkilediğini belirtti. Dahlberg, mantarların tarımda, ağaçların büyümesinde ve toprakta karbon depolama gibi birçok ekosistem hizmeti sağladığını hatırlattı.

Mantarların kaybının, ekinlerde ve ağaçlarda kuraklık ve patojen direnci gibi hayati süreçleri zayıflatacağı vurgulanıyor. Ayrıca mantarların, kirlenmiş alanların temizlenmesinde biyoremediasyon gibi süreçlerde kullanılması nedeniyle kayıpları, çevresel açıdan da olumsuz sonuçlara yol açabilir.

IUCN’nin raporu sadece mantarlarla sınırlı değil. Yemen’in Sokotra Adası’ndaki sığla ağaçlarının da ciddi tehlike altında olduğunu ortaya koyuyor. Artan kasırgalar, ani seller ve toprak kaymaları, bu ağaçların köklerinden sökülmesine yol açıyor. Sokotra’da altı sığla türü, hassas kategoriden tehlike altında kategorisine geçerken, üç tür ise kritik tehlike altında olarak değerlendirildi.

Uzmanlar, mantarları korumak için daha fazla yaşlı ormanın korunması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca ormancılık uygulamalarının mantarları dikkate alması ve yangın yoğunluğunun proaktif bir şekilde yönetilmesi gerektiği belirtiliyor.

Related Posts

Güneş ışığından elektriğe öncü proje! Otoyollar elektrik üretiyor

Normandiya bölgesindeki Tourouvre-au-Perche kasabasında hayata geçirilen dünyanın ilk güneş enerjili otoyolu, 2880 adet güneş paneliyle donatılmış 1 kilometrelik bir yol olarak dikkat çekti. Bu yenilikçi proje, hem çevre dostu enerji üretimini …

16 bin araç acil geri çağırıldı: Yollarda en çok görülen 6 modeldeki arıza 3 saatte çözülüyor

Volkswagen, hava yastığı sisteminde tespit edilen kritik bir arıza nedeniyle dünya genelinde 16.510 aracı geri çağırma kararı aldı. Geri çağırma, potansiyel bir ölüm riski taşıyan teknik sorun nedeniyle acil koduyla başlatıldı. 6 modelde görülen arızanın yaklaşık 3 saatlik bir işlem ile çözülebileceği belirtiliyor.

iOS 26 çıplaklık algıladığında kamerayı kapatacak

Apple’ın yeni işletim sistemi güncellemesi iOS 26, FaceTime kullanıcılarını doğrudan etkileyen yeni bir güvenlik özelliğiyle geliyor. Geliştirici betasında keşfedilen bu özelliğe göre, lamerada çıplaklık algılanması halinde hem görüntüyü hem de sesi otomatik olarak durduruyor.

Güneş Sistemi’ne uğrayan en büyük yıldızlararası cisim keşfedildi

Güneş Sistemi dışından gelen gökcisimleri ender görülüyor, ancak bu hafta bilim insanları büyük bir heyecan yaşadı. Gökbilimciler, 3I/Atlas adı verilen yeni bir kuyruklu yıldızın yıldızlararası uzaydan geldiğini ve şu anda Güneş Sistemi’nden geçmekte olduğunu doğruladı.

DJI, yeni kargo drone’u FlyCat 100’ü tanıttı! 80 kilogram’a kadar yük taşıyabiliyor

DJI zorlu şartlarda kullanılmak üzere 80 kg’a kadar yük taşıyabilen yeni drone’unu tanıttı. Cihaz şu an Çin’de satışta ancak küresel satışları da yakında başlayacak.

Beyinde yeni çağ! Savaş alanında zihin okuma

Fonksiyonel Yakın Kızılötesi Spektroskopi (fNIRS) teknolojisine dayanan bu sistem, sahadaki bilişsel performansı izleyerek görev güvenliğini ve operasyonel başarıyı artırmayı hedefliyor. Sistem, beynin alın bölgesine yerleştirilen optik sensörler …