Almanya’nın ihracatı şubatta arttı

Almanya İhracatı Şubatta Arttı

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), ülkenin şubat ayına ilişkin dış ticaret rakamlarını açıkladı. Buna göre, Almanya’da mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracat, şubatta bir önceki aya göre yüzde 1,8 artışla 131,6 milyar avroya çıktı.

Şubat ayı ihracat verisine ilişkin beklenti, yüzde 1,5 artış olacağı yönündeydi. İhracattaki artışta ABD’de yaklaşan gümrük vergileri nedeniyle bu ülkeye ihracatın “önden yüklenmesi” etkili oldu.

Söz konusu dönemde ABD’ye ihracat yüzde 8,5 artışla 14,2 milyar avroya çıkarak son 15 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. ABD’den yapılan ithalat da yüzde 3,9 düşerek 7,6 milyar euroya geriledi.

Almanya’nın AB üyesi ülkelere ihracatı şubatta 0,5 artarak 70,2 milyar euroya yükseldi.

Ülkenin en önemli ticaret ortağı Çin’e ihracatı yüzde 0,6 artarak 6,8 milyar euroya yükseldi. Çin’den ithalat ise yüzde 7,1 artışla 13,7 milyar avroya yükseldi.

Ticaret Fazlası 7,7 Milyar Euro

Almanya’nın şubat ithalatı ise bir önceki aya göre yüzde 0,7 artarak 113,8 milyar avroya yükseldi. Böylece Almanya’nın mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış dış ticaret fazlası yaklaşık 17,7 milyar avro oldu. Dış ticaret fazlası, Şubat 2024’te 22,6 milyar euro olarak kayıtlara geçmişti.

Şubatta yıllık bazda ise ülkenin ihracatı yüzde 0,1, ithalatı da yüzde 4,6 arttı.

Almanya’nın şubat ithalatının 58,6 milyar euroluk bölümü AB’den gerçekleştirildi. Ocak ayına göre, AB ülkelerinden yapılan ithalat yüzde 2,3 arttı.

Hauck Aufhauser Lampe Privatbank Başekonomisti Alexander Krüger, konuya ilişkin değerlendirmesinde, birçok ABD’li ithalatçının Trump’ın gümrük vergilerinin neden olacağı fiyat artışlarından önce depolarını doldurmak için siparişlerini öne çektiğini belirterek, “Almanya ihracatı, ABD gümrük vergilerindeki öngörülebilir artış nedeniyle olası etkilerden yararlanmış görünüyor.” ifadelerini kullandı.

VP Bank Baş Ekonomisti Thomas Gitzel ise ABD’nin uyguladığı gümrük vergileriyle ilgili güncel olaylar göz önüne alındığında, Alman ekonomisinin yılın geri kalanında daha büyük zarar görme riskiyle karşı karşıya kaldığını belirtti.

Gitzel, “ABD ile müzakereler başarısız olursa resesyon tehlikesi baş gösterir” uyarısında da bulundu.

Analistler, ABD’ye keskin ihracat artışının mart ayında da tekrar yaşanabileceğine de işaret etti.

Related Posts

Bakanlık açıkladı: En çok cezayı kim aldı?

Ticaret Bakanlığı, 2025 yılının ilk altı aylık dönemine ilişkin denetim sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Açıklamaya göre, Ocak-Haziran döneminde Türkiye genelinde toplam 287 bin 752 firma ile 18 milyon 73 bin 112 ürün denetlendi. Yasalara aykırılık …

TESK Başkanı Palandöken’den zamlara tepki: Ekonomiye zarar getirecek

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, doğalgaz başta olmak üzere son günlerde yapılan bazı zamların enflasyonun yükselmesine yol açacağını belirterek “Bu zamlar ekonomideki düzelme yerine zarar getirecek. Zamlardan kaçınmak lazım. Zam çare değil” dedi.

Teknoloji devinden büyük işten çıkarma: Binlerce kişi etkilenecek

Teknoloji devi Microsoft, küresel iş gücünü etkileyen yeni bir işten çıkarma sürecine girdi. Şirket, bu kapsamda yaklaşık 9 bin çalışanıyla yollarını ayırmaya hazırlanıyor.

Polonya’nın tarımsal mucizesinin sırrı nedir?

Polonya, Avrupa’nın en büyük elma üreticisi ve dünyanın önde gelen ihracatçılarından biridir POLONYA – GENİŞ BÜYÜYEN ALAN, DEVASA İÇ PAZAR Polonya, İtalya ile aynı büyüklükte olup AB’nin altıncı büyük ülkesidir . Polonya tarımının önemi, ülkenin …

Borsa İstanbul dünyayı ağırlayacak: WFE Zirvesi İstanbul’da!

Borsa İstanbul’dan yapılan açıklamada, küresel sermaye piyasalarının önde gelen aktörlerini bir araya getiren bu önemli organizasyonun sektörün geleceğini şekillendiren stratejik konuların tartışıldığı ve işbirliklerinin geliştirildiği önemli ve …

TÜHİS, kamu işçilerine teklif için haziran enflasyonunu bekliyor

TÜHİS, kamu işçilerine teklif için haziran enflasyonunu bekliyor