Adet ağrılarını geçiştirmeyin: Uzmanlardan ‘çikolata kisti’ uyarısı

Endometriozis Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

Endometriozis, rahim içi dokusunun rahim dışında bulunması durumunu ifade eder ve halk arasında “Çikolata kisti” olarak bilinen kistlere neden olabilir. İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Nil Atakul ile Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Aliye Erdoğan, hastalığın belirtilerine ve önemli noktalara değinerek toplumda farkındalık oluşturmayı hedefliyor.

Ağrılı Adet Dönemleri ve Kronik Pelvik Ağrılar

Doç. Dr. Atakul, endometriozisin genellikle ağrılı adet dönemleri ve kronik pelvik ağrılarla kendini gösterdiğini vurgulayarak, bu durumun bazı kadınlarda çocuk sahibi olma sürecini de etkileyebileceğine dikkat çekti. Yumurtalıklarda meydana geldiğinde ise “Çikolata kisti” olarak bilinen endometriozis, tüplerde yapışıklıklara neden olabilir ve kısırlığa yol açabilir. İnfertilite problemleri yaşayan hastaların yüzde 50’sinde endometriozis teşhisi konulduğunu belirtti.

Erken Tanı ve Tedavi

Op. Dr. Erdoğan, hastalığın genellikle 30’lu yaşlarda ortaya çıktığını ve her 10 kadından birinde görüldüğünü ifade ederek, belirtileri göz ardı etmemenin önemine vurgu yaptı. Ağrılı adet dönemleri, kronik kasık ağrıları, ağrılı cinsel ilişki veya idrar yaparken zorlanma gibi belirtileri olan kadınların mutlaka uzman bir doktora görünmesi gerektiğini belirtti.

Tedavinin Süreçleri ve Önemi

Op. Dr. Erdoğan, hastalığın tedavi süreçlerini açıklarken, ağrı şikayetlerine veya çocuk sahibi olma isteğine göre tedavinin belirlendiğini ifade etti. Medikal tedavilerin yetersiz olduğu durumlarda cerrahi müdahale gerekebileceğini belirterek, hastaların adet ağrılarını normal karşılayıp doktora gitmediklerinde hastalığın ilerleyebileceği ve diğer organlara yayılabileceği uyarısında bulundu.

Uzmanlar, kadınların belirtileri ciddiye alarak düzenli jinekolojik kontrollerini aksatmamaları gerektiğini vurguluyor. Endometriozis hakkında farkındalık yaratmanın ve erken teşhisin önemini vurgulayan uzmanlar, kadınların sağlığına gereken özenin gösterilmesi gerektiğini belirtiyor.

Related Posts

Türkiye’de 13 milyon kişi aynı derdi taşıyor: Şimdi de iyileşmek için kola içip, patates yiyorlar

Türkiye’de yaklaşık 13 milyon kişinin mücadele ettiği bu nörolojik sorun, iş gücü kaybından sosyal izolasyona kadar pek çok olumsuz sonucu beraberinde getiriyor. Uzun süredir kesin bir tedavisi bulunamayan migrene karşı insanlar çareyi bazen ilaçlarda, bazen ise TikTok’ta gördükleri sıra dışı önerilerde arıyor.

Tüp bebek tedavisi yazın da yapılabilir! ‘Bu süreçte havuza girilmemeli’

Doğal yollarla çocuk sahibi olamayan kişilere uygulanan tüp bebek tedavisi kısaca, üreme hücrelerinin laboratuvar ortamında bir araya getirilmesi olarak tanımlanabilir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ebru Öztürk Öksüz, yaz aylarında tüp bebek tedavisi devam eden kişilere bazı tavsiyelerde bulundu.

Son adım: Koruyucu yaşam stratejileri

Kemik erimesi ilerlediyse ilaç tedavisi kaçınılmaz olabilir ama hangi ilaç ne zaman gerekir, nasıl izlenmeli? Bilinçli karar, doğru koruma getirir. Sadece ilaç değil, yaşam boyu sürecek koruyucu adımlar da önemlidir. Beslenme, egzersiz, takviyeler ve risk yönetimi birlikte yürütülmeli.

Uzmanı uyarıyor: Skolyoz tedavi edilmezse kalıcı sağlık problemlerine yol açabilir

Uzmanı uyarıyor: Skolyoz tedavi edilmezse kalıcı sağlık problemlerine yol açabilir

Aşırı efor çocuklarda kalp hastalıklarını tetikleyebilir

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cemşit Karakurt, çocuklarda doğuştan gelen veya sonradan gelişen kalp hastalıklarının spor gibi efor gerektiren aktivitelerde hayati tehlikeye yol açabileceğini belirtti. Prof. Dr. Karakurt, “Yaz okullarına kayıt yaptırmadan önce bir doktor kontrolü, olası risklerin önüne geçebilir” dedi.

Diş Hekimi İçin MHRS Düzenlemesi

Diş Hekimi İçin MHRS düzenlemesi! Kamuda görev yapan diş hekimlerine yeni bir uygulama geldi. SABİT MHRS… Bu sistem;  Temmuz ayından itibaren 19 MHRS ve iki