Güneş Sistemi’ne uğrayan en büyük yıldızlararası cisim keşfedildi

Uluslararası Astronomi Birliği’nden Büyük Keşif: 3I/Atlas Adlı Buzlu Cisim

Uluslararası Astronomi Birliği’nin Küçük Gezegen Merkezi tarafından 3I/Atlas olarak adlandırılan bu buzlu cisim, şimdiye dek tespit edilen yıldızlararası nesneler arasında en büyüğü olabilir. Avrupa Uzay Ajansı’nın Gezegen Savunma Bölümü Başkanı Richard Moissl’e göre, çapı 10 ila 20 kilometre arasında olabilir. Ancak büyük oranda buzdan oluşuyorsa, daha küçük de olabilir. 

60 KM/SN HIZLA GÜNEŞ SİSTEMİ’NDEN GEÇİYOR

Science alert haberine göre cismin 60 kilometre/saniyeyi aşan bir hızla hareket ettiği tahmin ediliyor. Bu hız, onu Güneş’in çekim alanına bağlı olmayan bir yolculukta olduğuna işaret ediyor. Diğer bir deyişle, bu cisim Güneş’in yörüngesinde değil; uzak bir yıldız sisteminden koparak buraya geldi ve tekrar galaksinin derinliklerine doğru yol alıyor.

Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden Jonathan McDowell, konuyla ilgili olarak “Üzerinde bulanıklık olması, cismin büyük ölçüde buzdan oluştuğunu gösteriyor” dedi.

İlk olarak 2 Temmuz’da, Hawaii’deki NASA destekli ATLAS teleskop ağı tarafından tespit edilen nesne, başlangıçta A11pl3Z olarak adlandırıldı. Ancak yörüngesi analiz edildikten sonra yıldızlararası kökeni teyit edildi.

Avrupa Uzay Ajansı’ndan Moissl, cismin Mars yörüngesinin hemen içinden geçeceğini, ancak hiçbir gezegene çarpma riski taşımadığını belirtti. Şu anda Dünya’dan yaklaşık Jüpiter uzaklığında bulunan 3I/Atlas, Ekim sonuna kadar Güneş’e yaklaşmayı sürdürecek ve ardından yavaşça uzaklaşacak. Teleskoplarla gelecek yıla kadar gözlemlenebilir olacak.

ÜÇÜNCÜ ZİYARETÇİ

Bu keşif, insanlığın yıldızlararası uzaydan gelen cisimleri tespit ettiği üçüncü olay olarak tarihe geçti. İlki, 2017’de keşfedilen ve ‘Oumuamua adı verilen garip şekilli cisimdi. İkinci yıldızlararası misafir ise 2019’da tespit edilen 2I/Borisov olmuştu.

İngiltere’deki Central Lancashire Üniversitesi’nden astronom Mark Norris, “Bu yeni nesne, daha önce keşfedilen yıldızlararası cisimlerden çok daha hızlı hareket ediyor” dedi. Norris ayrıca, bu tür nesnelerin sayısının Güneş Sistemi içinde her an 10 bine kadar çıkabileceğini öngören modellemelere dikkat çekti.

HAYATIN İZLERİ TAŞINIYOR OLABİLİR Mİ?

Bilim insanlarına göre bu tür yıldızlararası cisimler, başka yıldız sistemlerinde oluşmuş ve zamanla bu sistemlerden kopmuş gök cisimleri olabilir. Eğer bu tür nesnelerde amino asitler gibi yaşamın yapı taşları keşfedilirse, bu durum evrende başka yıldız sistemlerinde de yaşam için uygun koşullar olabileceğini gösterebilir.

Her ne kadar 3I/Atlas’a uzay aracı gönderilmesi şu an için mümkün görünmese de, gökbilimciler bu tür nadir ziyaretçilerin, evrenin başka köşelerinden bilgi taşıdığını ve bilimsel araştırmalar için büyük fırsatlar sunduğunu vurguluyor.

Related Posts

DJI, yeni kargo drone’u FlyCat 100’ü tanıttı! 80 kilogram’a kadar yük taşıyabiliyor

DJI zorlu şartlarda kullanılmak üzere 80 kg’a kadar yük taşıyabilen yeni drone’unu tanıttı. Cihaz şu an Çin’de satışta ancak küresel satışları da yakında başlayacak.

Beyinde yeni çağ! Savaş alanında zihin okuma

Fonksiyonel Yakın Kızılötesi Spektroskopi (fNIRS) teknolojisine dayanan bu sistem, sahadaki bilişsel performansı izleyerek görev güvenliğini ve operasyonel başarıyı artırmayı hedefliyor. Sistem, beynin alın bölgesine yerleştirilen optik sensörler …

Bursaspor, Yiğitali Bayrak’a veda etti

Bursaspor Kulübü, geçtiğimiz sezon şampiyonluk yaşayan kadroda yer alan Yiğitali Bayrak ile yollarını ayırdığını açıkladı.

Çin yapay zeka sektörünü istilaya hazırlanıyor: DeepSeek benzeri 100 model kapıda

Çin Halk Bankası eski başkan yardımcısı Zhu Min, Tianjin’de düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda yaptığı konuşmada dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Zhu, Çin’in gelecek 18 ayda DeepSeek yapay zeka modeli gibi 100’den fazla yeniliği hayata …

Apple’dan tarihi adım: Tüm dengeleri değiştirecek

Teknoloji devi Apple, çağa ayak uydurmak için dev bir adım atmaya hazırlanıyor…

Tarihin en büyük veri sızıntısı: 16 milyar kullanıcı bilgisi ele geçirildi

Tarihin en büyük veri sızıntısı: 16 milyar kullanıcı bilgisi ele geçirildi