En büyük güneş fırtınasının tarihi sonunda bulundu! 2005 yılına gerçekleşenden yaklaşık 500 kat daha güçlüymüş

En Büyük Güneş Fırtınasının Tarihi Bulundu!

Son bir araştırmaya göre, tarihte kaydedilen en büyük güneş fırtınasının yaklaşık 14.300 yıl önce meydana geldiği tespit edildi. Bu olay, uzay çağının başlangıcından bugüne kaydedilen en güçlü güneş fırtınasından 500 kat daha güçlüydü.

Araştırmacılar, MÖ 12.350 civarında, son buzul çağının sonlarına denk gelen bu büyük güneş fırtınasını karbon-14 artışı üzerinden belirledi. Bu olay, bilinen en güçlü fırtına olmasının yanı sıra Holosen dönemi dışındaki tek güneş fırtınası olarak da kayda geçti.

Güneş fırtınaları, güneşten gelen yüklü parçacıkların Dünya’nın manyetik alanına ulaşması sonucunda oluşur. Bu parçacıklar, kutuplara doğru hareket ederek yüksek enlemlerde daha belirgin etkilere yol açarlar. İncelenen fırtına bir güneş parçacık fırtınasıydı ve çeşitli tipleri bulunmaktadır; radyo kesintilerine, güneş radyasyonu fırtınalarına ve jeomanyetik fırtınalara sebep olabilirler.

Yapılan çalışma, geçmiş buzul çağlarına özgü iklim koşullarında güneş parçacık fırtınalarını modelleyen bir kimyasal iklim modeli kullanarak modern uydu çağının en büyük fırtınasının 775 yılında kaydedilen fırtınadan %18 daha şiddetli olduğunu destekledi.

Çalışmanın ortak yazarı Kseniia Golubenko, “Bu antik olay, modern uydu çağının en büyük fırtınasından çok daha güçlüydü” diyor. Araştırma, güneş fırtınalarına karşı alınacak önlemleri geliştirmek ve antik nesnelerin tarihlerini daha doğru belirlemek için öneriler sunuyor.

Aynı zamanda, karbon-14 izotopunun güneş fırtınalarının neden olduğu ani yükselmeleri anlama konusundaki önemi arkeologlar için de büyük bir fayda sağlayabilir. Bu yeni keşif, güneş fırtınalarına karşı hazırlıklı olmanın ve geçmişin izlerini daha doğru bir şekilde keşfetmenin önemli bir adım olduğunu göstermektedir.

Related Posts

Microsoft’tan açık kod hamlesi: WSL kaynak kodları erişime açıldı

Microsoft, geliştirici konferansı Build 2025 kapsamında önemli bir duyuruda bulundu. İlk kez Mart 2016’da tanıtılan Windows Subsystem for Linux (WSL), yaklaşık dokuz yıl sonra açık kaynak hale getirildi. Microsoft, kaynak kodları GitHub üzerinden …

Windows ve macOS’e rakip geliyor! Huawei PC için HarmonOS’i duyurdu

Telefon ve tablet modellerinde kendi arayüzünü kullanan firma, bilgisayar işletim sistemi için sürpriz bir duyuruya imza attı. HarmonyOS işletim sisteminin bilgisayar sürümü geliyor.

Peynir, sıcak iklimin kurbanı oldu

Aşırı sıcaklar ve kuraklık, otla beslenen süt ineklerinin rasyonlarını mısır ağırlıklı yemlere yöneltirken; ortaya çıkan süt ve Cantal peyniri örneklerinde omega-3 kaybı, sertlik artışı ve aroma zayıflaması gözlemlendi.

WhatsApp kullanıcılarına mesaj gönderdi: Yeni özellik tanımlandı

Dünyaca ünlü anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp’tan kullanıcılarına müzikli yenilik. Artık ruh halinizi yansıtan şarkılarla durum güncellemesi yapmak mümkün hale geldi.

ABD, Google’ın reklam tekelini kırmak istiyor!

ABD Adalet Bakanlığı, Google’a karşı yürüttüğü tekel davasında yeni bir aşamaya geçti. Teknoloji devinden, reklam sektöründeki birçok varlığını satması isteniyor. Mahkemenin daha önceki kararında, Google’ın bu alandaki hakimiyetinin rekabete zarar …

e-Devlet Tarife Karşılaştırma Sistemi sonunda geldi!

Mobil haberleşmeden sabit internete, televizyon hizmetlerinden telefon tarifelerine kadar birçok farklı iletişim hizmetini kapsayan yeni tarife karşılaştırma sistemi e-Devlet Kapısı üzerinden erişime açıldı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu …