ABD Kongresinde Rümeysa Öztürk kavgası: Size oy verdiğime pişmanım

ABD Senatosu’nda Türk Öğrenci Rümeysa Öztürk’ün Vize İptali Nedeniyle Tartışma Başladı

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi‘nde gerçekleşen bütçe oturumunda, Tufts Üniversitesi’nde doktora yapan Türk öğrenci Rümeysa Öztürk‘ün vizesinin iptali ve gözaltına alınması tartışmalara neden oldu. Dışişleri Bakanı Marco Rubio ve Maryland Senatörü Chris Van Hollen arasında yaşanan diyalogda, Öztürk’ün Gazze savaşıyla ilgili bir köşe yazısını imzalaması nedeniyle cezalandırıldığı savunuldu.

Senatör Van Hollen, Rubio’ya sert bir şekilde, “Öztürk sadece bir yazıya imza attı. Terörizmle ilişkisi yok, antisemitik bir açıklaması yok. Ama vizesi iptal edilip Louisiana’da gözaltına alındı. Bu nasıl bir uygulama?” diyerek Öztürk’e yapılan muameledeki keyfiyeti ve adaletsizliği eleştirdi.

Van Hollen, “Rümeysa Öztürk’ün suçu sadece, Tufts Üniversitesi’nin gazetesinde Gazze’deki savaşa tepki olarak bir köşe yazısına ortak yazarlık yapmasıydı. Kendi bakanlığınız terörizmle hiçbir bağlantı bulamadı. O, antisemitik bir açıklama yapmadı ancak yine de vizesini iptal ettiniz ve onu Louisiana’da gözaltına gönderdiniz” şeklinde konuştu.

Van Hollen’ın dış politika eleştirilerine karşın, ABD dış yardımlarındaki kesintileri savunan Rubio, Öztürk ile ilgili soruyu atlatmaya çalıştı.

Rubio’nun, öğrencilerin üniversite binalarını ateşe vermeye çalıştığını iddia etmesi üzerine Van Hollen, “Bayan Öztürk’ün yaptığı bu muydu? Şu an burada sadece laf ebeliği yapıyorsunuz.” şeklinde karşılık verdi.

“Dışişleri Bakanlığı İçin Size Oy Verdiğim İçin Pişmanım”

Komite toplantısında Rubio’nu zaman zaman keserek, “Dışişleri Bakanlığı için size oy verdiğim için pişman olduğumu söylemeliyim” dedi.

Rubio’nun, “Bana oy verdiğiniz için pişman olmanız, iyi bir iş yaptığımı doğruluyor” şeklinde cevaplamasıyla, üniversite kampüslerinde sorun çıkaran öğrencilerin vizelerinin iptal edilmeye devam edeceği belirtildi.

Van Hollen, Rubio’nun bu sözlerine, kinayeli bir şekilde “Bayan Öztürk gibi insanları hapse attığınızda kendimi çok güvende hissediyorum” cevabını verdi.

İkili arasındaki gerilimin artması üzerine komite toplantısını yöneten Senator James E. Risch, bir başka Senatöre söz vererek, toplantıyı sürdürdü.

Related Posts

19 yaşındaki Ecem’in organları, hastalara umut oldu

Niğde’de 6 gün önce rahatsızlanıp kaldırıldığı hastanede tedaviye alınan Ecem Gökkaya’nın (19) beyin ölümü gerçekleşti. Ailesinin kararıyla Ecem’in 4 organı, farklı illerden hastalara bağışlandı.

İngiltere, Fransa ve Kanada’dan İsrail’e sert uyarı

İngiltere, Fransa ve Kanada, İsrail’i Gazze’ye yönelik saldırılarını durdurma çağrısı yaptı. Üç ülkenin çağrısında, “İsrail yeni askeri operasyonlarını durdurmaz ve insani yardıma koyduğu engelleri kaldırmazsa daha somut adımlar atacağız” ifadelerini kullandı.

Çinliler Trump’ın böyle kandırıyorlar: Büyük uyanıklık ortaya çıktı

Çinli ihracatçılar ABD’li müşterilere gümrük vergilerinin tüm yükünü üstlenme vaadiyle kazançlı anlaşmalar sunuyor.CNBC’nin haberine göre, hukuk uzmanları ve sektörün deneyimli isimlerine göre bazı Çinli satıcılar, satıcıların tüm ithalat vergilerini …

İmamoğlu’ndan videolu ’19 Mayıs’ mesajı: Atatürk’ün sözleriyle gençlere seslendi!

Tutuklu İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı için avukatları aracılığıyla bir mesaj paylaştı.

Son Dakika | İsrail Ordusu Gazze’de kara operasyonu başlattı

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), yaptığı son dakika açıklamasında, Gazze Şeridi’ne yönelik bir kara operasyonunun resmen başladığını bildirdi. Açıklamada, operasyonun kapsamı ve hedeflerine dair ayrıntı verilmezken, kara birliklerinin Gazze içine …

Dışişleri Bakanı Fidan Riyad’da Suudi mevkidaşı Bin Ferhan ile bir araya geldi

Türk-Suudi Koordinasyon Konseyi 2. Toplantısı kapsamında Riyad’a giden Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan ile görüştü.