Türkiye’den Suriye’ye doğal gaz ve elektrik desteği: Günlük 6 milyon metreküp gaz gönderilecek

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar: Türkiye’den Suriye’ye Doğal Gaz ve Elektrik Desteği!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, CNN Türk’te katıldığı programda yaptığı konuşmada, yıllık 2 milyar metreküpe ulaştırılması planlanan doğal gazın, Suriye’de elektrik üretiminde kullanılacağını belirtti.

Suriye tarafında doğal gaz boru hattıyla ilgili altyapı çalışmalarının başladığını, doğal gazın Kilis üzerinden Halep’e gönderileceğini ifade eden Bayraktar, “Günlük 6 milyon metreküplük bu doğal gaz, Halep’teki doğal gaz santralinde elektrik üretmek üzere kullanılacak. Üç ay içerisinde akışa başlamayı hedefliyoruz. Suriye’de çok hızlı bir şekilde yol aldık. Çünkü doğal gaz hattımız Kilis’e kadar Suriye sınırına kadar gelmişti. Oradaki gaz santrallerinin bir anlamda yakıtını biz o şekilde tedarik etmiş olacağız.” diye konuştu.

Bayraktar, doğal gaz yanında elektrik tedarikinde de Suriye’de çalışmaların başladığını anımsattı. Türkiye ile Halep arasındaki yaklaşık 200 megavatlık elektrik tedariki yapıldığını belirten Bayraktar, “Elektrik kapasitesiyle alakalı biz yurt dışı ile olan izin süreçlerini tamamladık. Şu andaki mevcut 200 megavatın üzerine 500 megavat ekleyerek yaklaşık 700-800 megavatlık bir elektrik ihracatına önümüzdeki aylarda inşallah ulaşacağız.” ifadelerini kullandı.

Bayraktar, Suriye’de hayatın normalleşmesinin Türkiye’nin en önemli öncelikleri arasında bulunduğunu söyledi.

Suriye’nin 13 yıllık savaştan sonra bütün altyapısının hasar gördüğüne işaret eden Bayraktar, “Suriye’nin yeni Enerji Bakanı ilk yurt dışı ziyaretini bize yaptı. İkili görüşmemizde Bakan Bey bana, ’10 bin megavatlık bir güce ihtiyacım var Suriye için ancak şu an 1700 megavat üretebiliyorum’ dedi. Bugün Suriye’nin neresine giderseniz gidin, her yerde herkesin kapısının önünde jeneratör var. Bir anlamda mobil şekilde elektrik üretmeye çalışılıyor. Dolayısıyla bu anlamda bizim yapacağımız katkı önemli. Bizim enerji ihracatımız önemli ama onun ötesinde Suriye’nin kendi kaynakları, petrol kaynakları, gaz kaynakları, maden kaynaklarının hızlı bir şekilde Suriye’nin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde ekonomiye kazandırılması lazım.” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Related Posts

TESK Başkanı Palandöken’den zamlara tepki: Ekonomiye zarar getirecek

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, doğalgaz başta olmak üzere son günlerde yapılan bazı zamların enflasyonun yükselmesine yol açacağını belirterek “Bu zamlar ekonomideki düzelme yerine zarar getirecek. Zamlardan kaçınmak lazım. Zam çare değil” dedi.

Teknoloji devinden büyük işten çıkarma: Binlerce kişi etkilenecek

Teknoloji devi Microsoft, küresel iş gücünü etkileyen yeni bir işten çıkarma sürecine girdi. Şirket, bu kapsamda yaklaşık 9 bin çalışanıyla yollarını ayırmaya hazırlanıyor.

Polonya’nın tarımsal mucizesinin sırrı nedir?

Polonya, Avrupa’nın en büyük elma üreticisi ve dünyanın önde gelen ihracatçılarından biridir POLONYA – GENİŞ BÜYÜYEN ALAN, DEVASA İÇ PAZAR Polonya, İtalya ile aynı büyüklükte olup AB’nin altıncı büyük ülkesidir . Polonya tarımının önemi, ülkenin …

Borsa İstanbul dünyayı ağırlayacak: WFE Zirvesi İstanbul’da!

Borsa İstanbul’dan yapılan açıklamada, küresel sermaye piyasalarının önde gelen aktörlerini bir araya getiren bu önemli organizasyonun sektörün geleceğini şekillendiren stratejik konuların tartışıldığı ve işbirliklerinin geliştirildiği önemli ve …

TÜHİS, kamu işçilerine teklif için haziran enflasyonunu bekliyor

TÜHİS, kamu işçilerine teklif için haziran enflasyonunu bekliyor

Resmi Gazete’de yayımlandı: Kripto para transferlerine zaman ve limit sınırı

Kripto varlıklara yönelik yeni düzenleme Resmi Gazete’de yayımlandı. Stabil kripto paraların günlük çekim limiti 3 bin dolar, aylık ise 50 bin dolar olarak belirlendi. Ayrıca çekim işlemlerine 48 ila 72 saat zaman sınırı getirilirken, platformlara ciddi kimlik doğrulama ve açıklama yükümlülükleri geldi.