Buzulların erimesi, doğa olaylarını artırmış olabilir

Colorado Üniversitesi Araştırmasına Göre Son Buzul Çağı’ndaki Hızlı Buzul Erimesi İklim Değişikliğine Yol Açtı

Colorado Üniversitesi’nden yüksek lisans öğrencisi Tao Yuan ve Profesör Shijie Zhong liderliğinde yürütülen bir araştırma, Son Buzul Çağı’nın sonunda yaşanan hızlı buzul erimesinin, kısa süreli ancak etkili bir iklim değişikliğine sebep olduğunu ortaya koydu.

Yapılan araştırmaya göre, yaklaşık 12 bin ila 6 bin yıl önce Orta Atlantik Sırtı’nda deniz tabanı yayılma oranının yüzde 40’a kadar arttığı belirlendi. Eriyen buzulların Dünya kabuğunu hem dikey hem de yatay olarak etkilediği ifade edildi. Bu durum, Kuzey Amerika levhasında hafif bir dönüşe ve deniz tabanında daha fazla okyanus kabuğu oluşumuna neden oldu.

Modelleme verilerine dayalı yapılan çalışmada, aynı dönemde İzlanda’daki volkanik faaliyetlerin belirgin şekilde arttığı tespit edildi. Araştırmacılar, geçmiş buzul erimeleri ile ilişkilendirilen artışların, günümüzde Grönland’daki buzul erimeleriyle benzer etkilere sahip olabileceğine dikkat çekti.

Araştırmanın başyazarı olan Tao Yuan, “Buzulların erimesi, gelecekte okyanus ortası sırtlarında deniz tabanının yayılmasını ve volkanik faaliyetleri artırabilir. Ancak bu etkilerin gözlemlenmesi için yüzyılların gerekebileceğini” ifade etti.

Related Posts

Güneş ışığından elektriğe öncü proje! Otoyollar elektrik üretiyor

Normandiya bölgesindeki Tourouvre-au-Perche kasabasında hayata geçirilen dünyanın ilk güneş enerjili otoyolu, 2880 adet güneş paneliyle donatılmış 1 kilometrelik bir yol olarak dikkat çekti. Bu yenilikçi proje, hem çevre dostu enerji üretimini …

16 bin araç acil geri çağırıldı: Yollarda en çok görülen 6 modeldeki arıza 3 saatte çözülüyor

Volkswagen, hava yastığı sisteminde tespit edilen kritik bir arıza nedeniyle dünya genelinde 16.510 aracı geri çağırma kararı aldı. Geri çağırma, potansiyel bir ölüm riski taşıyan teknik sorun nedeniyle acil koduyla başlatıldı. 6 modelde görülen arızanın yaklaşık 3 saatlik bir işlem ile çözülebileceği belirtiliyor.

iOS 26 çıplaklık algıladığında kamerayı kapatacak

Apple’ın yeni işletim sistemi güncellemesi iOS 26, FaceTime kullanıcılarını doğrudan etkileyen yeni bir güvenlik özelliğiyle geliyor. Geliştirici betasında keşfedilen bu özelliğe göre, lamerada çıplaklık algılanması halinde hem görüntüyü hem de sesi otomatik olarak durduruyor.

Güneş Sistemi’ne uğrayan en büyük yıldızlararası cisim keşfedildi

Güneş Sistemi dışından gelen gökcisimleri ender görülüyor, ancak bu hafta bilim insanları büyük bir heyecan yaşadı. Gökbilimciler, 3I/Atlas adı verilen yeni bir kuyruklu yıldızın yıldızlararası uzaydan geldiğini ve şu anda Güneş Sistemi’nden geçmekte olduğunu doğruladı.

DJI, yeni kargo drone’u FlyCat 100’ü tanıttı! 80 kilogram’a kadar yük taşıyabiliyor

DJI zorlu şartlarda kullanılmak üzere 80 kg’a kadar yük taşıyabilen yeni drone’unu tanıttı. Cihaz şu an Çin’de satışta ancak küresel satışları da yakında başlayacak.

Beyinde yeni çağ! Savaş alanında zihin okuma

Fonksiyonel Yakın Kızılötesi Spektroskopi (fNIRS) teknolojisine dayanan bu sistem, sahadaki bilişsel performansı izleyerek görev güvenliğini ve operasyonel başarıyı artırmayı hedefliyor. Sistem, beynin alın bölgesine yerleştirilen optik sensörler …