Buzulların erimesi, doğa olaylarını artırmış olabilir

Colorado Üniversitesi Araştırmasına Göre Son Buzul Çağı’ndaki Hızlı Buzul Erimesi İklim Değişikliğine Yol Açtı

Colorado Üniversitesi’nden yüksek lisans öğrencisi Tao Yuan ve Profesör Shijie Zhong liderliğinde yürütülen bir araştırma, Son Buzul Çağı’nın sonunda yaşanan hızlı buzul erimesinin, kısa süreli ancak etkili bir iklim değişikliğine sebep olduğunu ortaya koydu.

Yapılan araştırmaya göre, yaklaşık 12 bin ila 6 bin yıl önce Orta Atlantik Sırtı’nda deniz tabanı yayılma oranının yüzde 40’a kadar arttığı belirlendi. Eriyen buzulların Dünya kabuğunu hem dikey hem de yatay olarak etkilediği ifade edildi. Bu durum, Kuzey Amerika levhasında hafif bir dönüşe ve deniz tabanında daha fazla okyanus kabuğu oluşumuna neden oldu.

Modelleme verilerine dayalı yapılan çalışmada, aynı dönemde İzlanda’daki volkanik faaliyetlerin belirgin şekilde arttığı tespit edildi. Araştırmacılar, geçmiş buzul erimeleri ile ilişkilendirilen artışların, günümüzde Grönland’daki buzul erimeleriyle benzer etkilere sahip olabileceğine dikkat çekti.

Araştırmanın başyazarı olan Tao Yuan, “Buzulların erimesi, gelecekte okyanus ortası sırtlarında deniz tabanının yayılmasını ve volkanik faaliyetleri artırabilir. Ancak bu etkilerin gözlemlenmesi için yüzyılların gerekebileceğini” ifade etti.

Related Posts

Sahte web siteleri nasıl anlaşılır?

İnternet dünyası, sunduğu sayısız fırsat ve kaynak yanında çeşitli güvenlik riskleri de barındırıyor. Bu risklerden biri de sahte web siteleridir. Sahte web siteleri, genellikle meşru siteleri taklit ederek kullanıcıların kişisel bilgilerini çalmak …

Wi-Fi hızını anında arttıracak ayarlar: Modemlerde bilinmeyen özellikler

İnternet bağlantısının yavaş olması günümüzde en sinir bozucu sorunlardan biridir. Özellikle evden çalışanlar, online oyun oynayanlar veya yüksek çözünürlüklü video izleyenler için Wi-Fi hızı kritik önem taşıyor. Çoğu kullanıcı internet hızında …

Pilleri çöpe attıkça felaket yaklaşıyor: Asit yağacak

Günlük hayatta sıkça kullandığımız piller, doğru şekilde geri dönüştürülmediğinde çevre için büyük bir tehlike oluşturuyor. Özellikle kontrolsüz şekilde doğaya atılan atık piller, toprağı ve su kaynaklarını kirletmekle kalmıyor, ilerleyen süreçte atmosferi de etkileyerek asit yağmurlarına zemin hazırlıyor.

Blade filmi resmen iptal edildi! Büyük şok

Marvel, 2019 yılında duyurusunu yaptığı Blade filmini altı yıllık sürecin ardından resmen rafa kaldırdı. Başrolünde Oscarlı oyuncu Mahershala Ali’nin yer alacağı söylenen film, uzun yıllar boyunca birçok zorlukla karşılaştı. Proje, ayrıca ilk …

Android 16’nın yeni güvenlik modu USB tabanlı saldırıları engelleyecek

Google, Android 16 ile yeni bir güvenlik modu ekliyor. Gelişmiş Koruma etkinleştirildiğinde, telefon kilitliyken Android, herhangi bir USB aygıtın bağlanmasını ve veri göndermesini engelleyecek. Yeni özellik, telefonun kaybolması veya çalınması …

Bu özel etiketler, telefon ve tabletlerde artık mecburi olacak

20 Haziran’dan itibaren akıllı telefon ve tabletlerde, enerji verimliliği, pil ömrü ve onarılabilirlik gibi bilgileri içeren yeni etiketler görünecek. Avrupa Birliği tarafından uygulamaya konulan bu sistem, çevresel etkilerin azaltılmasında önemli bir rol oynayabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir