22 konteyner Avrupa’nın kapısından döndü: İhracatta büyük kriz

Ege Bölgesi’nin en önemli tarım ürünlerinden biri olan çekirdeksiz kuru üzümde ihracat krizine neden olan gelişmeler yaşanıyor. Son aylarda tarım ilacı kalıntısı ve aflatoksin nedeniyle Avrupa Birliği’nden geri dönen Türk tarım ürünlerine şimdi de kuru üzüm eklendi. Son bir ayda 22 konteyner kuru üzümün Avrupa’dan geri döndüğü belirtilirken, ihracatçılar sıkı analizler nedeniyle yurtdışı siparişlerini karşılamakta zorlanıyor.

İHRACATÇILAR VE ÜRETİCİLER ZOR DURUMDA

erhangulenc.com‘dan Sinan Doğan‘ın haberine göre, Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre, geçen sezon 207 bin ton ihracat karşılığı 490 milyon dolar gelir elde edilirken, bu yıl 1 Eylül’den itibaren gerçekleştirilen 76 bin tonluk ihracat 270 milyon dolara ulaştı. Ancak yaşanan sorunlar nedeniyle ihracatta büyük bir duraksama yaşanıyor.

Bölgenin en büyük kuru üzüm ihracatçılarından birinin ortağı, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, analizlerin sıkılaştırılmasının hayati önem taşıdığını belirterek, “Bir ayda 22 konteyner kuru üzüm Avrupa’dan geri döndü. Eğer kontroller daha da artarsa, bu rakam 222 konteynere çıkabilir. Üretici, tüccar ve ihracatçı büyük risk altında” dedi.

“TÜRKİYE ZEHİR YİYOR”

Adının açıklanmasını istemeyen bir ihracatçı, tarım sektöründeki denetimsiz ilaç kullanımına dikkat çekerek, “Avrupa’nın yasakladığı tarım ilaçları Türkiye’de rahatça satılıyor. Orijinal bir ilacın fiyatı 1000 TL iken, merdiven altı üretilen çakma ilaçlar 100 TL’ye alıcı buluyor. Üreticiler bilinçsizce bu ilaçları kullanıyor ve sonuçta ihracatta büyük kayıplar yaşanıyor” ifadelerini kullandı.

İHRACATÇIDAN ÇAĞRI: “DEVLET KONTROLÜ ELE ALMALI”

Sektördeki denetimsizlik nedeniyle ciddi kayıplar yaşandığını vurgulayan ihracatçılar, devletin piyasada kontrol mekanizmasını güçlendirmesi gerektiğini belirtti. Ürünlerin analiz süreçlerinin maliyetli olduğunu vurgulayan bir sektör temsilcisi, “Her analiz için 3.700 TL ödüyoruz. Ürün analiz edilmeden gönderilemez. Ancak limit üstü ilaç kalıntısı, süresi geçmiş kimyasallar ve Avrupa’nın yasakladığı ilaçlar sıkça karşımıza çıkıyor” dedi.

GERİ DÖNEN ÜRÜNLER BÜYÜK MADDİ KAYIP

İhracatçı, Avrupa’dan geri dönen ürünlerin ciddi ekonomik kayıplara yol açtığını belirterek, “Bir konteyner ürün geri döndüğünde, 30 konteyner malın karını kaybediyoruz. Eğer bu sorun çözülmezse, üretici ve ihracatçı birlikte batma noktasına gelir” şeklinde konuştu.

SEKTÖR ALARMDA: İHBAR HATTI KURULUYOR

Sorunun çözümü için ihracatçılar, Tarım İl Müdürlükleri ile birlikte ihbar hattı kurarak üretici ve ilaç bayilerini denetlemeye hazırlanıyor. Ancak sektör temsilcileri, merkezi idare olmadan alınan önlemlerin yetersiz kalacağını ve tarımsal üretimde daha sıkı denetim mekanizmalarının devreye alınması gerektiğini vurguluyor.

Related Posts

Enflasyon ve fahiş fiyatla mücadele raflara yansıyor

Enflasyon ve fahiş fiyatla mücadele tüm etkinliğiyle devam ederken, bu mücadelenin olumlu sonuçları gıda fiyatlarında düşüş olarak kendini gösterdi.

Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi açıklandı: Enflasyon ve dolar tahmini yükseldi

TCMB’nin Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 30.35’e, dolar/TL tahmini ise 43.70 TL’ye yükseldi. Politika faizi ve gecelik faiz oranı beklentileri artarken, büyüme beklentileri sınırlı da olsa geriledi. 12 ve 24 ay sonrası enflasyon tahminleri ise düşüş gösterdi.

Hindistan 70 yıllık Türk havacılık devinin üstünü çizdi

Hindistan, Mumbai Havalimanı’nda yer hizmetlerinin yaklaşık yüzde 70’ini yürüten Türk şirketi Çelebi Hava Servisi’nin güvenlik iznini ulusal güvenlik gerekçesiyle iptal etti. Kararın arka planında, Hindistan ile Pakistan arasındaki gerilimde Türkiye’nin Pakistan’a verdiği destek gösteriliyor.

Genç işsizliği alarmda: 10 gençten 6’sı istihdama katılamıyor!

Gençlerin çalışma hayatına katılımında yaşanan zorluklar, işsizlik ve güvencesiz çalışma koşulları emekçiler için büyük sorun oluşturuyor. DİSK/Genel-İş’in hazırladığı rapor, bu sorunların çözümü için emekten yana politikalar gerektiğini vurguluyor.

Bütçe nisanda 175 milyar TL açık verdi

Bütçe nisanda 175 milyar TL açık verdi

Altın fiyatları düşmeye devam edecek mi?

Küresel piyasalarda yaşanan sakinleşme ve jeopolitik risklerin azalması, altın fiyatlarını aşağı çekerken uzmanlar bu düşüşlerin devam edip etmeyeceğine dikkat çekerek yatırımcılara uyarılarda bulunuyor. Finans ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş altının geleceği hakkında değerlendirmelerde bulundu.