Gazze’de 4’üncü esir takası: 3’üncü rehine de Kızılhaç’a teslim edildi

İsrail ve Hamas arasında varılan ateşkes ve rehine takası anlaşması kapsamında dördüncü tur esir takası bugün yapılıyor. İsrailli rehineleri teslim alacak Uluslararası Kızılhaç Komitesi (IRCR) araçları, bugün erken saatlerde Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus’a ulaştı. Katar merkezli El Cezire haber kanalı, rehinelerden İsrailli-ABD’li Keith Siegel’in Gazze Limanı’nda, İsrailli-Fransız Ofer Kalderon ile Yarden Bibas’ın ise güneydeki Han Yunus kentinde salıverileceği bilgisini paylaştı.

Ardından, İsrailli rehineler Ofer Kalderon ve Yarden Bibas, Han Yunus kentinde Uluslararası Kızılhaç Komitesi ekiplerine teslim edildi. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) de iki rehinenin Uluslararası Kızılhaç Komitesi’ne teslim edildiği bilgisini teyit etti. Han Yunus’ta salıverilen iki rehine, ardından Kızılhaç tarafından İsrail ordusuna teslim edildi. Kalderon ve Bibas’ın İsrail ordusuna teslim edildikten sonra İsrail topraklarına giriş yaptığı belirtilirken, Kızılhaç’ın üçüncü rehineyi de almak için yolda olduğu aktarıldı.

İSRAİLLİ-ABD’Lİ SIEGEL, GAZZE KENTİNDE KIZILHAÇ’A TESLİM EDİLDİ

El Cezire, üçüncü İsrailli-ABD’li rehine Keith Siegel’in nerede serbest bırakılacağının son saate kadar gizli tutulduğu bilgisini verdi. Sonrasında basına yansıyan görüntülerde, Kızılhaç konvoyunun Siegel’i de teslim almak üzere Gazze Limanı’na geldiği görüldü. Hamas, sonrasında Siegel’i Kızılhaç ekiplerine teslim etti. İsrailli-ABD’li rehinenin teslimi sırasında arkada “Nazi siyonizmi kazanmayacak” yazısının yer aldığı görüldü.

İSRAİL VE FRANSA’DAN AÇIKLAMA

İki İsrailli rehinenin serbest bırakılmasının ardından İsrail Başbakanlık Ofisi ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından da ayrı ayrı açıklamalar yapıldı.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun ofisinin X hesabından yapılan paylaşımda, İsrail hükümetinin ülkelerine geri dönen iki kişiyi ‘kucakladığı’ ve ailelerinin ilgili yetkililer tarafından bilgilendirildiği belirtildi. Serbest bırakılan iki rehinenin isimlerini de paylaşan ofis, “Hükümet, güvenlik yetkilileriyle birlikte, onlara ve ailelerine eşlik edecek. İsrail hükümeti, tüm rehine ve kayıpların geri dönüşüne bağlıdır” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron da İsrailli-Fransız Ohed Kalderon’un serbest bırakılması ile ilgili yaptığı paylaşımda, “Ofer Kalderon özgür! 483 gündür devam eden akıl almaz cehennem azabının ardından sevdiklerinin hissettiği büyük rahatlama ve sevinci paylaşıyoruz. Düşüncelerimiz Hamas’ın elinde bulunan Ohad Yahalomi ve ailesiyle birlikte. Fransa, onun derhal serbest bırakılmasını sağlamak için elinden geleni yapıyor” dedi.

SERBEST BIRAKILACAK 7 KİŞİ FİLİSTİN DIŞINA GÖNDERİLECEK

Hamas, bugün yapılacak 4’üncü tur rehine takasında serbest bırakacağı İsrailli sivil erkek esirlerin isimlerini Ofer Calderon (54), Keith Siegel (65) ve Yarden Bibas (35) olarak duyurmuştu. Hamas, daha sonra bir açıklama daha yaparak, bugün serbest bırakılacak 183 Filistinlinin de isimlerini yayımlamıştı. Buna göre, 1 Şubat Cumartesi günü serbest bırakılacak Filistinlilerin 18’i müebbet, 54’ü ağır hapis cezasına çarptırılmış kişiler, 111’i de 7 Ekim 2023’ten sonra Gazze Şeridi’nden alıkonulan kişilerden oluşuyor. Açıklamada, serbest bırakılması planlanan yedi kişinin Filistin dışına gönderileceği belirtilmişti.

İsrail ile Hamas arasında varılan Gazze’de ateşkes ve rehine takası anlaşması, 19 Ocak Pazar günü Türkiye saatiyle 12.15’te yürürlüğe girmişti. Üç aşamadan oluşacak ateşkes anlaşmasının ilk 42 gününde, İsrailli 33 rehine ve 1900’ün üzerinde Filistinli esir serbest bırakılacak. Rehine takasının ilk üç turunda toplam 400 Filistinli tutuklu özgürlüğüne kavuşurken Gazze’deki 10 İsrailli ve beş Taylandlı rehine serbest bırakılmıştı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Related Posts

Konya’daki kahreden detay: Bir evladını kaybetti, 10 yaşındaki Yusuf yaşam mücadelesi veriyor!

Baba Ramazan Taşkın, “Çocuğumun bu haline gelmesine sebep olan arkadaşının cezai ehliyeti olmadığı için bir işlem yapılamıyor. Ailesi hakkında da olsa bir işlem yapılsın istiyorum.” dedi.

Fidan: Süreci taçlandırmak mümkün… Ukrayna için 4’lü zirve önerisi

Moskova’dan sonra Kiev’de mekik diplomasisi yürüten Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 2 Haziran’da İstanbul’da sürmesi beklenen müzakerelerde olumlu netice alınması halinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ev sahipliğinde ABD, Rusya ve Ukrayna liderlerinin bir araya gelip sürecin taçlandırılabileceğini söyledi.

Erdoğan Zelenskiy ile telefonda görüştü

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre görüşmede, Türkiye ile Ukrayna ikili ilişkileri, bölgesel …

Tekneden düşen Emirhan 3 gündür aranıyor

Adana’da 5 yakınıyla Seyhan Baraj Gölü’ne açılıp, kullandığı tekneden suya düşen Emirhan Gürbüz’ü (25) arama çalışmaları, 3’üncü günde sabahın erken saatlerinde yeniden başladı.

ABD’de parkta silahlı saldırı: 3’ü ağır 7 yaralı

ABD’nin Washington eyaletinde bir parkta silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda kurşunların hedefi olan yedi kişi yaralandı. Hastaneye kaldırılanlardan 3’ünün durumunun ağır olduğu bildirildi.

Mide bulandıran görüntüler sonrası harekete geçildi!

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Adana’nın Yüreğir ilçesinde bir havuzda sağlıksız koşullarda sebze yıkandığına dair iddiaları inceledi. Yapılan açıklamada, görüntülerin geçmiş bir tarihe ait olduğu belirlenirken, konuya ilişkin hem adli hem de idari işlem başlatıldığı bildirildi.