RTÜK’ten 8 kanala yaptırım: Halk TV’ye üst sınırdan bilirkişi cezası verildi

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), üst kurul toplantısını bugün gerçekleştirdi. Toplantıda Sözcü TV, Flash Haber, NOW TV, Halk TV, Tele 1, TV8 ve dijital platform Netflix’e idari yaptırım uygulandı. Kanal Ege’nin ise yayın lisansı iptal edildi.

HALK TV’YE SES KAYDI CEZASI

Üst Kurulda, Halk TV’de yayınlanan Neden Sonuç adlı programda; “bilirkişi olarak görev yapan kişinin telefon görüşmesinin rızası dışında yayımlanmasına yönelik” inceleme raporu değerlendirildi. Raporda izinsiz ses kaydı üzerinden kişinin hedefe alındığı, ismi üzerinden imalarla itibarsızlaştırıldığını, yargılama sürecine yönelik algı oluşturulmak istendiği, ayrıştırıcı bir dil kullanıldığı, tarafsız ve objektif haber verme yükümlülüğüne aykırı şekilde kişisel hakları ve itibarına saldırıldığı, sorumlu yayıncılık anlayışına karşı davranıldığı iddia edildi.

Bu kapsamda; 6112 sayılı Kanun’un 8. maddesinde yer alan ”İnsan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez” hükmünü ihlal ettiği iddiasıyla üst sınırdan para cezası verildi.

TELE 1, NOW VE SÖZCÜ’YE KARTALKAYA CEZASI

Bolu Kartalkaya’da meydana gelen otel yangını faciasıyla ilgili yayınlarından dolayı TELE 1, NOW TV ve Sözcü TV’ye idari yaptırım uygulandı. Üst Kurul toplantısında 6112 sayılı Kanun 8. maddesinde yer alan “Suçlu olduğu yargı kararı ile kesinleşmedikçe hiç kimse suçlu ilân edilemez veya suçluymuş gibi gösterilemez; yargıya intikal eden konularda yargılama süresince, haber niteliği dışında yargılama sürecini ve tarafsızlığını etkiler nitelikte olamaz.” hükmünü ihlal ettiği iddiasıyla Tele 1, NOW TV ve Sözcü TV’ye üst sınırdan para cezası verildi.

FATİH PORTAKAL’A DA ‘İFTİRA’ CEZASI

Sözcü TV ana haber sunucusu Fatih Portakal’ın “İktidara yakınsan hiçbir şey başına gelmez. İktidar aleyhinde konuşuyorsan, ister gazeteci ol ister siyasetçi ol, alınabilirsin. Senin başına her şey gelebilir. Tenhalarda bile öldürülebilirsin. Tenhalarda bile öldürülebilirsin” sözleri nedeniyle “İnsan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez” hükmüne aykırılık iddiası ile üst sınırdan para cezası verildi.

NETFLİX’E YAPTIRIM

Üst Kurul toplantısında NETFLIX’de yayınlanan “Teen Titans Go” adlı programı da değerlendirdi. Söz konusu programa 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un 8’inci maddesindeki “Toplumun millî ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz.” hükmünü ihlal ettiği iddiasıyla üst sınırdan para cezası verilerek katalogdan çıkarma müeyyidesi uygulandı.

Üst Kurul toplantısında TV8’de yayınlanan Survivor isimli programa da şiddeti artırdığı gerekçesiyle üst sınırdan para cezası uygulandı.

MUSA ÖZUĞURLU’NUN FERDİ TAYFUR SÖZLERİNE PARA CEZASI

RTÜK, sanatçı Ferdi Tayfur’a yönelik TELE 1 ekranlarında Musa Özuğurlu’nun “Müzikal açıdan baktığımız zaman berbattı.” sözlerini de ceza verdi. Program sunucusunun ifadeleri “topluma malolmuş bir sanatçının ölüm haberinin ardından, sanatçı hakkında eleştiri sınırları ötesinde yorumlar” olarak değerlendirildi. TELE 1’e ” …kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez.” hükmünü ihlali gerekçesiyle üst sınırdan para cezası verildi.

Ayrıca Sözcü TV’nin “Öncesi Sonrası Gece”, “Kitabın Ortası”, Flash Haberin “Can Ataklı ile Ana Haber” “Başkentte Gündem”, NOW TV’nin “Ozan Gündoğdu ile NOW Haber Hafta Sonu” programları da üst sınırdan para cezası aldı.

KÜBRA PAR’A CEZA VERİLMEDİ

Yayından çıktığını düşünen TV100 Ana Haber Sunucusu Kübra Par’ın el hareketiyle ilgili olarak RTÜK tarafından inceleme başlatılmıştı.

RTÜK Başkanı Şahin, “Üst Kurulumuz halkımıza yönelik yapılan bu ahlaki olmayan hareket ile ilgili inceleme başlatmış olup, hazırlanacak olan raporla ilgili ilk toplantıda gereğini yapacaktır” ifadelerini kullanmıştı.

Ancak kuruldan Par’a bir ceza çıkmadığı görüldü.

(HABER MERKEZİ)

Related Posts

Fransa’daki şampiyonluk kutlamalarına kan lekesi sürüldü

Fransız Paris Saint-Germain (PSG) takımı, İtalya temsilcisi Inter ile oynadığı final maçını 5-0 kazanarak, UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonu oldu. Şampiyonluk kutlamalarında çıkan olaylarda, biri 17 yaşında olmak üzere 2 kişi hayatını kaybetti, şimdiye …

Konya’daki kahreden detay: Bir evladını kaybetti, 10 yaşındaki Yusuf yaşam mücadelesi veriyor!

Baba Ramazan Taşkın, “Çocuğumun bu haline gelmesine sebep olan arkadaşının cezai ehliyeti olmadığı için bir işlem yapılamıyor. Ailesi hakkında da olsa bir işlem yapılsın istiyorum.” dedi.

Fidan: Süreci taçlandırmak mümkün… Ukrayna için 4’lü zirve önerisi

Moskova’dan sonra Kiev’de mekik diplomasisi yürüten Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 2 Haziran’da İstanbul’da sürmesi beklenen müzakerelerde olumlu netice alınması halinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ev sahipliğinde ABD, Rusya ve Ukrayna liderlerinin bir araya gelip sürecin taçlandırılabileceğini söyledi.

Erdoğan Zelenskiy ile telefonda görüştü

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre görüşmede, Türkiye ile Ukrayna ikili ilişkileri, bölgesel …

Tekneden düşen Emirhan 3 gündür aranıyor

Adana’da 5 yakınıyla Seyhan Baraj Gölü’ne açılıp, kullandığı tekneden suya düşen Emirhan Gürbüz’ü (25) arama çalışmaları, 3’üncü günde sabahın erken saatlerinde yeniden başladı.

ABD’de parkta silahlı saldırı: 3’ü ağır 7 yaralı

ABD’nin Washington eyaletinde bir parkta silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda kurşunların hedefi olan yedi kişi yaralandı. Hastaneye kaldırılanlardan 3’ünün durumunun ağır olduğu bildirildi.