Marmara’yı müsilaj vurdu, balıkçılar denize açılamıyor

Marmara Denizi’nde Müsilaj Problemi: Balıkçılar Endişeli

Marmara Denizi’nde 2021 yılında ortaya çıkan ve bu yıl tekrar görülmeye başlayan müsilaj (deniz salyası), balıkçıların ağlarına zarar veriyor. Özellikle Tekirdağ’daki balıkçılar, müsilaj yüzünden balık avlamakta zorlanıyorlar. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, “Müsilajın temel sebeplerinden biri denize deşarj edilen azot ve fosfor. Bu durumu çözmezsek, Müsilaj sorunuyla zaman zaman karşılaşacağız” dedi.

Marmara Denizi’nde Müsilaj Yine Görülmeye Başladı

Marmara Denizi’nde 2021 yılında baş gösteren müsilaj, bu yıl tekrar ortaya çıkmaya başladı. Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi ilçesinden denize açılan balıkçıların ağları, müsilaj yüzünden zarar görmeye başladı. Balıkçılar, bu durum nedeniyle balık avlamakta güçlük çektiklerini ifade ettiler.

‘Ağlara Zarar Veriyor’

Balıkçılardan Mehmet Ali Tuncer, “Şu anda müsilajla karşı karşıyayız. Ağları görebilirsiniz; bu nedenle balık avlayamıyoruz. Ağlar ağır olduğu için çekemiyoruz, denizin içindeki canlılara, hatta yosunlara bile zarar veriyor. 2 yıl önce de aynı sorun yaşanmıştı, işimiz zor” şeklinde konuştu.

‘Marmara Denizi Bitmiş Durumda’

70 yıldır balıkçılık yapan Aydın Şengül ise, “Bu yıl ikinci kez müsilajla karşı karşıyayız. Müsilaj nedeniyle ağlar yırtıldı, balık Marmara’ya gelmedi. Marmara Denizi bitmiş durumda, balığa 3 aydır çıkamıyoruz” dedi.

‘Müsilajdan Dolayı Verim Azaldı’

45 yıllık balıkçılardan Cezmi Koç da, “Ağların şekline bakarsanız sorunları görebilirsiniz. Müsilaj nedeniyle balık tutamıyoruz. Devletin çözüm bulması gerekiyor, müsilajın temizlenmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

‘Müsilajı Oluşturan 3 Temel Sebep’

NKÜ Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, 2021 yılında başlayan müsilaj sorununun devam ettiğini ve bu durumun temel sebeplerinden bahsetti. Prof. Dr. Tecer, müsilajın oluşumunda etkili olan sebepleri açıklarken, denize deşarj edilen azot ve fosforun önemli bir rol oynadığını vurguladı. Ayrıca, Marmara Denizi’nin su sıcaklığındaki artışın da etkili olduğunu belirtti.

‘İleri Biyolojik Arıtma Tesisleri Şart’

Prof. Dr. Tecer, Marmara Denizi kıyısında yaşayan milyonlarca insanın atıklarının denize deşarj edilmesinin, müsilaj sorununu tetiklediğini belirtti. Bu sorunu çözmek için ileri biyolojik arıtma tesislerinin kurulması gerektiğinin altını çizdi. Bunun yanı sıra, sanayi faaliyetlerinin de deniz suyunun sıcaklığını artırdığına dikkat çekti.

‘Müsilaj Doğal Bir Durum Değil, İnsan Etkisi’

Prof. Dr. Tecer, müsilaj sorununun sadece balıkçıları etkilemediğini, Marmara Denizi’nin ekosisteminin bozulmasına doğrudan etki ettiğini ifade etti. Bu nedenle, müsilajın ortaya çıkmasının insan etkinin bir sonucu olduğunu belirtti ve çözüm önerilerini paylaştı.

(DEMİRÖREN HABER AJANSI)

Related Posts

Özgür Özel’den 13. kez Silivri ziyareti

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, dün tutuklanan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nu ziyaret ediyor.

26 yıl sonra ilk video: Teröristbaşı Abdullah Öcalan’ın yanındakiler kim?

Irak Süleymaniye’de 11 Temmuz’da yapılması planlanan terör örgütü PKK’nin ‘silah bırakma töreni’ öncesi teröristbaşı Abdullah Öcalan’ın İmralı’da kayda alınan bir videosu paylaşıldı. Görüntüde teröristbaşı Öcalan ile beraber görüntü veren isimlerin kim olduğu merak edildi. O isimler belli oldu.

Bir şehir ishal oldu! Vaka sayısı arttıkça artıyor

Ankara’da ishal vakalarında artış, yurttaşları ve sağlık yetkililerini alarma geçirdi. AHEF Başkanı Dr. Türkü Yağmur Nehir, olası salgına karşı hijyen ve su tüketimi konusunda uyarılarda bulundu.

ABD’den Ukrayna’ya yeni silah sevkiyatı iddiası!

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Ukrayna’ya silah göndermeye devam edeceklerini açıklamasının ardından, ek Patriot hava savunma sistemi göndermeyi düşündüğü iddia edildi. Wall Street Journal’ın (WSJ) ismini vermek istemeyen iki yetkiliye dayandırdığı …

Elon Musk’ın Grok’u, “antisemitizm ve Hitler’e övgü” nedeniyle şikâyet edilen paylaşımlarını kaldırdı

Elon Musk’ın Grok’u, “antisemitizm ve Hitler’e övgü” nedeniyle şikâyet edilen paylaşımlarını kaldırdı

Meclis Başkanı Kurtulmuş ve MİT Başkanı Kalın bir araya gelecek

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, “Terörsüz Türkiye” süreci ile ilgili gelişmeleri değerlendirmek üzere yarın TBMM’de bir araya gelecek.