RSF, Meta’nın doğruluk kontrolü kararına “Musklaştırma” dedi; sosyal medya devinin 10 yıllık evrimini analiz etti

Gazetecilerden Meta’ya Eleştiri

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Meta’nın gazetecilik ve güvenilir bilgiye erişimi zorlaştıran 10 yıllık uygulamalarını inceledi. RSF, sosyal medya devinin kaliteli gazeteciliğe karşı düşman bir mimarî inşa ettiğine dikkat çekti.

Facebook ve Instagram’ın sahibi Meta, ABD’de içeriklerin doğruluğunun bağımsız kontrolcüler tarafından denetlenmesinden vazgeçerek kullanıcıların yorumlarına dayalı bir doğruluk sistemi getireceğini açıklamıştı.

RSF’nin yaptığı incelemeye göre, Meta son 10 yılda platformlarında profesyonel bilgiyi marjinalleştirip güvenilir bilgiye erişimi tehlikeye atan adımlar atmış.

Meta’nın Politika Değişiklikleri ve Dezenformasyon

RSF raporuna göre, Meta’nın algoritma değişiklikleri yoluyla medya içeriklerini marjinalleştirme ve dezenformasyonu tetikleme süreci uzun yıllara dayanıyor. Anketlere göre, platformda dezenformasyonun arttığı görülüyor.

Medya Kuruluşlarına Yönelik Tehditler

Avustralya’da medya kuruluşlarına yönelik yapılan şantajın ardından Facebook’un medya bağlantılarını engelleme tehditleri, tartışmalara yol açtı. Benzer şekilde, siyasî ve toplumsal içeriklerin platformlarda görünürlüğü azaldı ve medya sitelerine gelen trafik önemli ölçüde düştü.

Facebook’un Haber Sekmesi Kapanıyor

Meta, Facebook News uygulamasını kaldırma kararı alarak haber içeriklerine erişimi kısıtlıyor. Ayrıca CrowdTangle gibi izleme araçlarının erişimini kapatarak dezenformasyonla mücadelede eksiklikler yaşanacağı endişeleri artıyor.

Zuckerberg’ten Yeni Adımlar

RSF’nin “Musklaştırma” olarak adlandırdığı yeni politikalar çerçevesinde Zuckerberg, içerik denetimi stratejisini gözden geçirme kararı aldı. Doğruluk kontrolcülerinin yerine kullanıcıların karar mekanizması olacak bir sistem getirilecek. RSF Genel Direktörü Thibaut Bruttin, Meta’nın gazeteciliği platformundan çıkarmasını demokrasi için bir tehdit olarak değerlendiriyor.

Related Posts

Trump’ın ‘büyük, muhteşem’ yasası ülkeyi ikiye böldü

Donald Trump’ın “büyük, muhteşem yasa tasarısı” adını verdiği vergi ve harcama paketi Temsilciler Meclisi’nden geçti. Tasarı, ABD borcuna 3,8 trilyon dolar ek yük getirirken düşük gelirli vatandaşların sosyal yardımlarını kısıtlıyor.

İstanbul’da halk otobüsü krizi: Binlercesi kontak kapattı!

İstanbul’da özel halk otobüsleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden (İBB) 6 milyar lira tutarındaki hak edişlerini alamadıkları gerekçesiyle kontak kapattı. Özel halk otobüslerinin kontak kapatması ve İETT otobüslerinin de dolu gelmesi kriz yaşattı. Duraklarda sabahın erken saatlerinden beri yoğunluk yaşanıyor.

ABD Kongresinde Rümeysa Öztürk kavgası: Size oy verdiğime pişmanım

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi’nde düzenlenen bütçe oturumunda, Tufts Üniversitesi’nde doktora yapan Türk öğrenci Rümeysa Öztürk’ün vizesinin iptali ve gözaltına alınması hararetli tartışmalara neden oldu. Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile …

19 yaşındaki Ecem’in organları, hastalara umut oldu

Niğde’de 6 gün önce rahatsızlanıp kaldırıldığı hastanede tedaviye alınan Ecem Gökkaya’nın (19) beyin ölümü gerçekleşti. Ailesinin kararıyla Ecem’in 4 organı, farklı illerden hastalara bağışlandı.

İngiltere, Fransa ve Kanada’dan İsrail’e sert uyarı

İngiltere, Fransa ve Kanada, İsrail’i Gazze’ye yönelik saldırılarını durdurma çağrısı yaptı. Üç ülkenin çağrısında, “İsrail yeni askeri operasyonlarını durdurmaz ve insani yardıma koyduğu engelleri kaldırmazsa daha somut adımlar atacağız” ifadelerini kullandı.

Çinliler Trump’ın böyle kandırıyorlar: Büyük uyanıklık ortaya çıktı

Çinli ihracatçılar ABD’li müşterilere gümrük vergilerinin tüm yükünü üstlenme vaadiyle kazançlı anlaşmalar sunuyor.CNBC’nin haberine göre, hukuk uzmanları ve sektörün deneyimli isimlerine göre bazı Çinli satıcılar, satıcıların tüm ithalat vergilerini …