31. İstanbul Caz Festivali, iki konserle başladı

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen “31. İstanbul Caz Festivali“, dünyaca ünlü caz grupları Saint Privat ile Mojo 5’in verdiği konserle müzikseverlere kapılarını açtı.

Avusturya Konsolosluğu Kültür Ofisi Bahçesi’nde gerçekleştirilen konser öncesi, festivalin Yaşam Boyu Onur Ödülü, usta müzik prodüktörü Nino Varon ile caz piyanisti Nilüfer Verdi‘ye takdim edildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, açılışta yaptığı konuşmada, İstanbul’un kültür ve sanatla anıldığı zaman dünya ölçeğinde çok yüksek bir yeri hak ettiğini belirterek, “İstanbul’un yarattığı iyi olan her şeyin dalgası bütün dünyaya yayılıyor. O bakımdan negatifin de aynı etkisi olacağını düşünerek, bu şehir negatif hiçbir şeyi hak etmiyor. İstanbul, hep pozitif, hep iyi, yüksek enerji, kültür, sanat, yaşam, renklilik, üreticilik ve yaratıcılık, bütün unsurları hak ediyor” dedi.

Ödül töreninin ardından AA muhabirine açıklamada bulunan Nino Varon, cazın dünyada çok özel insanların ilgi duyduğu bir müzik dalı olduğuna dikkati çekerek, “Caz ve klasik, bir profesyonel olarak söylemem gerekirse dünyada müziğin yüzde 10’udur ama bu müzikleri dinleyenler çok kültürlüdür. Yani müziğin bir üst katı diyebiliriz. Böyle bir günde burada olmaktan çok sevinçli ve gururluyum.” diye konuştu.

Nilüfer Verdi de Nino Varon ile aynı ödülü almaktan gurur duyduğunu aktararak, “Dünya çapında marka haline gelen İstanbul Caz Festivali, Türkiye için yapılmış harika bir şey. Biz müzisyenler için de çok değerli. Birçok ulaşamadığımız müzisyeni ayağımıza getirdi. Onları dinleme fırsatımız oldu. Çok inanılmaz güzel gruplar dinledik” diye konuştu.

“Bu üç konseri de cazseverlerin takip etmesini öneririm”

Festival programının çok zengin olduğunu vurgulayan Festival Direktörü Harun İzer, şunları aktardı:

8 Temmuz’da çok güzel bir konserimiz var. Gregory Porter, caz alanındaki en önemli vokalistlerden biri şu anda. Gerçekten yaşayan bir efsane. Grammy ödülleri almış, çok önemli isimlerle çalışmış. Sting’den tutun da Diane Reeves gibi caz alanının önemli sanatçılarıyla çalışmış bir caz yıldızı aslında.

Birbirinden güzel parçaları olan ve aynı zamanda Nat King Cole gibi caz klasiklerini yorumlayan önemli eserleri çok başarılı seslendiren bir caz vokalisti kendisi. Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu’ndaki bu konser, festivalin en güzel konserlerinden biri olacak. Ertesi akşam 9 Temmuz’da bu sefer genç bir yıldızımız var. Arlo Parks. Aslında şarkıcı, söz yazarı geleneğinin şu anda en güzel temsilcilerinden biri.

Bundan belki yıllar önce PJ Harvey, Nick Cave and the Bad Seeds, Blonde Redhead, Kings of Convenience gibi grupları dinleyen seyircinin bulduğu keyfi, aslında Arlo Parks’ın konserlerinde de bulmanız mümkün. Üçüncü en önemli konserimiz de 10 Temmuz’daki YolanDa Brown konseri. İngiliz cazının çok önemli saksafoncularından biri. Bir kadın müzisyen olarak caz saksafonunda dünya çapında başarıya sahip. Bu üç konseri de cazseverlerin takip etmesini öneririm.

Ödül takdimlerinin ardından Mojo 5 ve Saint Privat, konseri gerçekleşti.

Cazın yanı sıra rock, pop, blues, reggae, funk ve farklı türlere de yer veren ve çok çeşitli bir seçki ile herkese hitap eden festival, 18 Temmuz’a kadar 40’a yakın konserde, usta isimlerden yeni seslere 200’ü aşkın yerli ve yabancı sanatçıyı ağırlayacak. (AA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx